ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Συνταγή λαχανικών γιά Χρυσόψαρα και Σαλιγκάρια

Gelfood. Συνταγή λαχανικών
Κατάλληλο φαγητό για Χρυσόψαρα και Σαλιγκάρια

Πως ξεκίνησα

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με χρυσόψαρα, διάβασα σε διάφορα fora και άρθρα ότι είναι πολύ σημαντικό η εναλλαγή τροφίμων. Επίσης είδα ότι διάφοροι συνχομπίστες προετοιμάζανε μαγειρευμένες τροφές. Έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω και εγώ μια δοκιμή, η πρώτη μου φορά ήταν αποτυχία, δεν ξέρω γιατί, όμως ο επιμένων νικά και έτσι επιστράτευσα πάλι τις γνώσεις μου στη μαγειρική, έκανα συγκεκριμένα τα υλικά και η συνταγή της επιτυχία έγινε πραγματικότητα!. Για τα σαλιγκάρια μου είναι το αγαπημένο τους γεύμα, για τα χρυσόψαρα μου, είναι μια λύση ανάγκης και νηστείας! Όμως σαν καλά ψαράκια που είναι την τρώνε και εγώ ξέρω ότι τους κάνει πολύ καλό.

Τα Υλικά

Έτσι λοιπόν για να μαγειρέψουμε το έδεσμα λαχανικών χρειαζόμαστε τα ακόλουθα υλικά
  1. Αρακά
  2. Λάχανο
  3. Μαρούλι
  4. Καρότα
  5. Ένα πακέτο ζελατίνα φαγητού
Δεν επέλεξα να βάλω άλλα υλικά μέσα, γιατί δεν είχα εκείνη την ώρα αλλά και για να μπορώ να παρακολουθώ στις επόμενες συνταγές μου, που θα προσθέτω υλικά, αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Δηλαδή εάν θα προτιμούν τη επόμενη συνταγή περισσότερο ή όχι.

Κόστος υλικών 2-3 Ευρώ
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ολοκλήρωσης 1 μέρα.

Εκτέλεση
Βήμα 1

Στην αρχή έπλυνα πολύ καλά όλα τα λαχανικά ώστε να καθαρίσουν από σκόνες αλλά κυρίως από φυτοφάρμακα που μπορεί να έχουν επάνω. Ο αρακάς και τα καρότα ήταν κατεψυγμένα και αποφάσισα να τα ξεπλύνω απλά και να τα βάλω έτσι στη κατσαρόλα και να μη περιμένω να ξεπαγώσουν.

Φυσικά μέσα στη κατσαρόλα υπήρχαν μόνο τα λαχανικά και το νερό, δεν έριξα ούτε αλάτι, ούτε λάδι ούτε τίποτα άλλο.

Αρχικά σκόπευα να τα βράσω για 20 λεπτά αλλά τα ξέχασα και πρέπει να βράσανε για περισσότερο από 45 λεπτά, ευτυχώς είχα αρκετό νερό στη κατσαρόλα και ήταν και μισοσκεπασμένη με το καπάκι της.

Βήμα 2

Όταν τα θυμήθηκα να τα βγάλω από τη κατσαρόλα είχε περάσει αρκετός χρόνος (πάνω από 45 λεπτά), τα έβγαλα από το μάτι της κουζίνας και τα λαχανικά τα κρύωσα και τα σούρωσα πολύ καλά ώστε να φύγει το σύνολο του νερού, που είχαν δεσμεύσει. Όταν είδα ότι ο αρακάς ήταν πολύ καλά βρασμένος (όπως τα πάντα) αποφάσισα ότι δεν θα τον ξεφλουδίσω αλλά θα τον αλέσω έτσι όπως είναι μαζί με τα λοιπά λαχανικά.

Βήμα 3

Στη συνέχεια άλεσα στο multi τα λαχανικά σε 3-4 δόσεις ώστε να χωράνε μέσα.

Την ώρα που άλεθα αποφάσισα να αλέσω τα λαχανικά με τρείς διαφορετικούς τρόπου, μια μεγάλη ποσότητα πάρα πολύ, ώστε να γίνει σαν αλοιφή - πουρές. Μια ποσότητα με λιγότερο άλεσμα, κάτι δηλαδή σαν φρουτοχυμό και μια μικρότερη ποσότητα σε μεγαλύτερα τεμάχια, αλλά πάντα να θεωρούνται αλεσμένα και όχι τεμαχισμένα.

Στη συνέχεια τα ανέμιξα και τα σούρωσα πολύ καλά ξανά σφίγγοντας και στύβοντας μικρές ποσότητες στα χέρια μου, έτσι όπως κάνουμε με το κιμά μπιφτέκια.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, έβαλα τα αλεσμένα λαχανικά πίσω στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, τα ζέστανα μέχρι να εξατμιστεί λίγο το υπόλοιπο νερό που είχανε φυλακίσει. Όμως δεν επέλεξα να φύγει εντελώς το νερό γιατί φοβήθηκα να μην αρπάξει η κατσαρόλα και δημιουργήσει άσχημη γεύση. Ο άλλος λόγος ήταν ότι θεώρησα ότι θα τα μαζέψει τα υπόλοιπα υγρά η ζελατίνη.

Διαβάζοντας τις οδηγίες στο κουτί της ζελατίνης, έβαλα κατ' ευθείαν τα φύλλα της μέσα ζεστό πλέον πουρέ από λαχανικά. Δοσολογία συγκεκριμένη δεν υπήρχε, οι οδηγίες ήταν να βάλω ανάλογα με την ανάγκη. Έτσι σκέφτηκα να βάζω μέχρι να δω ότι έχει σφίξει αρκετά.

Βάζοντας φύλο το φύλο ο πουρές τα απορρόφησε όλα (ήταν 6 τεμάχια νομίζω) και είχε έρθει σε μια ικανοποιητική κατάσταση.

Βήμα 5

’Απλωσα το πουρέ μέσα σε ένα πυρίμαχο μεγάλο σκεύος ώστε να δημιουργήσει ένα σχετικά λεπτό στρώμα.

Περίμενα να κρυώσει ώστε να το βάλω στη κατάψυξη. Εάν βάλετε ένα ζεστό σώμα (όπως είναι το φαγητό) μέσα στο ψυγείο σας, μπορείτε να προκαλέσετε βλάβη στα λοιπά τρόφιμα που είναι μέσα γιατί η θερμοκρασία του ψυγείου θα ανέβει πολλούς βαθμούς απότομα.

Αφού βεβαιώθηκα ότι το μείγμα κρύωσε το έβαλα στη κατάψυξη, για να το δοκιμάσω κάποια επόμενη μέρα.
Το κατεψυγμένο "τούβλο" το έσπασα σε κομμάτια που τα αποθήκευσα μέσα σε σακουλάκια στη κατάψυξη.

Σερβίρισμα

Επιτέλους ήρθε η πολυπόθητη ώρα της δοκιμής, έχοντας και την εμπειρία προηγούμενης αποτυχίας, η αγωνία ήταν αρκετά μεγάλη. Έβγαλα από τη κατάψυξη ένα σακουλάκι και με ένα μεγάλο μαχαίρι έξυσα μια ποσότητα, έτσι όπως θα βγάζαμε λεπτές φέτες από ένα τυρί. Το ότι ήταν κατεψυγμένο βόλεψε απόλυτα. Αρχικά το δοκίμασα εγώ για να δω τι γεύση είχε, αλλά ήταν ένας άνοστος πολτός. Ευτυχώς όμως οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για τη γεύση από ότι τα ψάρια!.

Στη συνέχεια το τάισα στο πρώτο ενυδρείο μου με χρυσόψαρα βλέποντας ότι δεν το τρώνε!. Απογοήτευση λέω από μέσα μου για μια ακόμα φορά!. Ώσπου να απαντήσω σε ένα τηλέφωνο, παρατήρησα κατά την επιστροφή μου ότι τα σαλιγκάρια όλα είχαν μαζευτεί πάνω στη τροφή και τη τρώγανε!. Τουλάχιστον σκέφτηκα δεν θα πάει χαμένη η προσπάθεια. Έτσι έριξα άλλο ένα ξύσμα στο ενυδρείο, η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν το ένα ψαράκι, αμέσως άρχισε να το τσιμπολογάει, στη συνέχεια το δεύτερο δοκίμασε αλλά την έφτυσε, η επόμενη του δοκιμή μάλλον το έπεισε ότι πρέπει να το φάει και έτσι έγινε!.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των χρυσόψαρων μου και σε άλλα δύο ενυδρεία. Τελικά το πείραμα πέτυχε! Τα ψαράκια αλλά και τα σαλιγκαράκια έδειξαν τελικά τη προτίμηση τους στη μαγειρική μου. Δεν είναι το καλύτερο τους γεύμα αλλά σίγουρα είναι καλό για την υγεία τους και εξαιρετική λιχουδιά για τα σαλιγκαράκια μου.