ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Δεν συνδυάζονται όλα τα είδη ψαριών στο ενυδρείο

Ανυμομονείτε να δημιουργήσετε το δικό σας παραμυθένιο ενυδρείο, όπου οι ένοικοί του θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους; Αν ναι, τότε σπεύστε να μάθετε ποια είδη ψαριών μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και ποια όχι!

 
Δεν είναι λίγοι οι επίδοξοι κάτοχοι ενυδρείου που είδαν εν μία νυχτί τον υδάτινο παράδεισο τους να μετατρέπεται σε... κόλαση για τα ψαράκια τους. Εκτός από το ph του νερού, τη θερμοκρασία, τα φίλτρα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα ψάρια, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι κάτοχοι ενός ενυδρείου, ώστε τα εξωτικά κατοικίδιά τους να είναι υγιή και ικανοποιημένα. 

Μία πολύ σημαντική προυπόθεση για να δημιουργήσει κάποιος ένα υγιές ενυδρείο είναι να γνωρίζει ποια ψάρια μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο -περιορισμένο- χώρο. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών με διαφορετικές θρεπτικές ανάγκες και ιδιοσυγκρασία. Ορισμένα ψάρια ζουν σε κοπάδια, άλλα ζουν ανά ζεύγη, ενώ κάποια άλλα είναι μοναχικά. Επίσης, μερικά προτιμούν τη μεσαία ζώνη, κάποια άλλα ζουν στον πυθμένα, αρκετά προτιμούν να κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια, ενώ υπάρχουν και κάποια που κολυμπούν σε ολόκληρο το ενυδρείο. Έτσι, αν επιλέξετε ψάρια που όλα προτιμούν τη μεσαία ζώνη, θα υπάρξει συνωστισμός. Γι΄αυτό το λόγο, προτιμήστε ψάρια που ζουν σε διαφορετικές περιοχές. 

Βεβαίως, τα μικρά ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν με αρπακτικά και σαρκοβόρα, ενώ γρήγοροι και νευρικοί κολυμβητές σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με πιο αργοκίνητα και μαλθακά ψάρια. 

Ψάρια που ζουν σε κοπάδια 

Πρόκειται κυρίως για ψάρια που συναντώνται στο φυσικό τους περιβάλλον σε κοπάδια με χιλιάδες ψάρια του ίδιου είδους επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εναντίον μεγαλύτερων σαρκοβόρων ψαριών. Γι' αυτό το λόγο συνωστίζονται το ένα δίπλα στο άλλο και φαντάζουν σαν ένα μεγάλο ψάρι απέναντι στον εχθρό τους. Τα ψάρια που ζουν σε αγέλη έχουν το φυσικό ένστικτό να κολυμπούν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ένα ψάρι που ζει σε κοπάδια είναι το Ζέμπρα Danio (επιστημονική ονομασία: Brachydanio rerio). Αυτό το ψάρι πρέπει να διατηρείται σε κοπάδια με τουλάχιστον πέντε όμοιά του, ενώ προτιμά τη μεσαία ζώνη, καθώς και την επιφάνεια. Επίσης, πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο κολυμβητή που δεν αποτελεί καλή συντροφιά για πιο επιφυλακτικά και ήρεμα ψάρια. Μοναχικά ψάρια

Κι όμως! Και τα ψάρια έχουν οικογενειακά προβλήματα! Οι εν λόγω... μοναχικοί κολυμβητές ζουν καλύτερα μόνοι τους, ενώ όταν αναγκαστούν να περιοριστούν σε μικρό χώρο γίνονται επιθετικοί απέναντι σε ψάρια του ίδιου είδους και όχι απέναντι σε ψάρια άλλων οικογενειών. Μάλιστα, τα περισσότερα μοναχικά ψάρια μπορούν να ζήσουν αρμονικά σε ένα ενυδρείο όπου ζουν και άλλα είδη ψαριών.

Ψάρια που ζουν ανά ζεύγη

Σε αυτήν τη... ρομαντική κατηγορία ανήκουν πολλά ψάρια από την οικογένεια των κιχλίδων. Τα ψάρια που ζουν ανά ζεύγη έχουν μια ενδιαφέρουσα μέθοδο αναπαραγωγής και ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουν τα αβγά τους και στη συνέχεια τους απογόνους τους, έχει πολύ ενδιαφέρον. Ψάρια που ζουν σε συγκεκριμένη περιοχή

Αυτά τα ψάρια έχουν εμμονή με μια συγκεκριμένη περιοχή του ενυδρείου. Αυτό σημαίνει ότι την θεωρούν δική τους και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε άλλα ψάρια στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εμμονικό ψάρι Labeo biocolor (μαύρος καρχαρίας με κόκκινη ουρά), το οποίο καταλαμβάνει την περιοχή αποκλειστικά για τον εαυτό του. Για να δώσετε ελευθερία στα ψάρια σας και να αποφύγετε τις αψιμαχίες και τις διεκδικήσεις, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετά καταφύγια. Ο λόγος φυσικά για βραχώδεις περιοχές, βλάστηση και απολιθωμένα ξύλα. Ψάρια που ζουν στον πυθμένα 

Η δομή στο σώμα των εν λόγω κολυμβητών διαφέρει από τα ψάρια που ζουν κοντά στην επιφάνεια. Στα ψάρια αυτά, το στόμα είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος του σώματος ώστε να προσλαμβάνουν πιο εύκολα τροφή, χωρίς να κάνουν περιττές κινήσεις. Μάλιστα, αποτελούν ιδανικοί καθαριστές για το ενυδρείο, αφού οτιδήποτε δεν τρώγεται από τα υπόλοιπα ψάρια, το εντοπίζουν και το τρώνε τα ψάρια αυτού του είδους.

Ψάρια που ζουν στη μεσαία ζώνη

Παραδείγματα των ψαριών που προτιμούν τη... χρυσή τομή, είναι ο καρδινάλιος τέτρα (Paracheirodon axelrodi), η τέτρα με νέον (Paracheirodon innesi), καθώς και η τέτρα του Μπουένος Άιρες (Hemigrammus caudovittatus). Πρόκειται για πολύ γρήγορους και ακούραστους κολυμβητές που τους αρέσει να βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση.Ψάρια που ζουν κοντά στην επιφάνεια

Σε αντίθεση με τα ψάρια που αρέσκονται να ζουν στον πυθμένα, τα ψάρια αυτής της κατηγορίας είναι πολύ πιο θαραλλέα! Αγαπημένη τους συνήθεια είναι τα... άλματα. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι αν θέλετε να τα χαρείτε, ένα κάλυμμα στο ενυδρείο σας είναι ζωτικής σημασίας. Ένας διάσημος εκπρόσωπος αυτών των ψαριών είναι τα Killifish.

Ψάρια που κινούνται σε ολόκληρο το ενυδρείο

Αυτά τα υδάτινα πλάσματα, νομίζουν ότι όλος ο κόσμος τους ανήκει. Μάλιστα, δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν αν δεν εξερευνήσουν και την παραμικρή γωνιά του ενυδρείου! Έτσι, τα χαζεύουμε στον πυθμένα, στη μεσαία ζώνη, κοντά στην επιφάνεια και μετά ξανά στη μεσαία ζώνη... Ανάμεσα στα ψάρια που κινούνται σε ολόκληρο το ενυδρείο, είναι οι κυπρίνοι, όπως το Guppy (Poecilia reticulata) και το ποικιλόχρωμο χρυσόψαρο Platy (Xiphophorus variatus). Συνεπώς, επιλέξτε με ευλαβική προσοχή τους ενοίκους του ενυδρείου σας, ώστε να είναι υγιής και να παραμείνουν για πολύ καιρό κοντά σας!