ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Άλγη
Καταρχάς να πούμε ότι η εμφάνιση άλγης, αποτελεί ένδειξη καλής υγείας του ενυδρείου μας, ενώ αν η ποσότητας της είναι πολύ μεγάλη αποτελεί ένδειξη άσχημης ποιότητας του νερού. Σκοπός μας δεν είναι να την εξαλείψουμε εντελώς από το ενυδρείο, διότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι είναι όμως η άλγη;. Άλγη είναι ένας φωτοσυνθετικός οργανισμός που χρειάζεται νερό, θρεπτικά συστατικά και φυσικά φως για να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί (όλα τα προηγούμενα υπάρχουν στο ενυδρείο μας). Οπότε όσο περισσότερο φωτίζουμε το ενυδρείο μας, όσο περισσότερο ταΐζουμε τα ψάρια μας με αποτέλεσμα περισσότερα απόβλητα, τόσο περισσότερες συνθήκες δημιουργούνται για την ανάπτυξη και εξάπλωση της άλγης.

Καφέ άλγη

Συνηθισμένο είδος άλγης που εμφανίζεται πρώτο σε ένα ενυδρείο. Εμφανίζεται στο υπόστρωμα και στα τζάμια του ενυδρείου στην αρχή και μετά προχωράει στα διακοσμητικά και τα φυτά. Μπορούμε εύκολα να την βγάλουμε χρησιμοποιώντας τις ειδικές μαγνητικές ξύστρες ή τα ειδικά ξυραφάκια που πουλάνε τα εξειδικευμένα μαγαζιά. Αυξάνοντας την διάρκεια του φωτισμού μετατρέπεται σε πράσινη άλγη, η οποία είναι και ωφέλιμη για το ενυδρείο μας. Δεν αποτελεί ευχάριστη τροφή για plecos οπότε μη περιμένετε από αυτά τα ψάρια να την καθαρίσουν.

Πράσινη άλγη - bga - blue green algae

Η πράσινη άλγη δείχνει σημάδια καλής υγείας του ενυδρείου. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάποιο ξέσπασμα της, μειώνοντας την διάρκεια του φωτισμού ή την ένταση του. Προμηθευτείτε κάποιο pleco (ψάρια που τρώνε άλγη). Η πράσινη άλγη αποτελεί τροφή για κάποια είδη της αφρικάνικης λίμνης Malawi (Mbuna). - θεραπεία

Κόκκινο-κεραμιδή άλγη

Εμφανίζεται σε ενυδρεία με υψηλές τιμές PH και KH, δηλαδή σε ενυδρεία με συνθήκες για ψάρια της Αφρικής. Μπορούμε εύκολα να την βγάλουμε χρησιμοποιώντας τις ειδικές μαγνητικές ξύστρες ή τα ειδικά ξυραφάκια που πουλάνε τα εξειδικευμένα μαγαζιά

Μπλε-πράσινη άλγη (BGA - Blue Green Algae)

Αυτό το είδος άλγης εμφανίζεται συνήθως σε φυτεμένα ενυδρεία. Δείχνει άσχημη ποιότητα νερού και υψηλές τιμές φωσφορικού άλας και νιτρικού άλας. Συχνές αλλαγές νερού με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του νερού του ενυδρείου θα βοηθήσουν να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Τριχοειδής άλγη

Ελαφρώς πράσινο είδος άλγης που δημιουργεί τούφες διαμέτρου ως 2,5 εκατοστών. Μπορούμε εύκολα να την βγάλουμε χρησιμοποιώντας τις ειδικές μαγνητικές ξύστρες ή τα ειδικά ξυραφάκια που πουλάνε τα εξειδικευμένα μαγαζιά

Έλεγχος και περιορισμός της Άλγης
  • Συχνές αλλαγές νερού: Δε θα περιορίσει μόνο την άλγη, αλλά θα κάνει και ευτυχισμένα τα ψάρια σας!
  • Ελαττώστε τον φωτισμό: Μειώστε την διάρκεια και την ένταση του φωτισμού σας. Επίσης αποφύγετε την απευθείας έκθεση του ενυδρείου με τον ήλιο
  • Ελέγξτε την ποιότητα του νερού της βρύσης σας: Σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες φωσφορικού άλας και νιτρικού άλας.
  • Φυτά: Θα περιορίσουν την άλγη μιας και θα καταναλώνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που πριν τα κατανάλωνε η άλγη.
  • Μειώστε την ποσότητα της τροφής: Η μεγάλη ποσότητα τροφής έχει ως αποτέλεσμα πολύ μη φαγωμένη τροφή να πέφτει στον πάτο του ενυδρείου και τα ψάρια να δημιουργούν περισσότερη βρωμιά με τα απόβλητα τους. Αυτό αυξάνει τις συνθήκες ανάπτυξης της άλγης.
  • Προμηθευτείτε ψάρια που τρώνε άλγη: Προμηθευτείτε ψάρια που τρώνε άλγη, όπως plecos ή αν διατηρείτε αφρικάνικά είδη Trofheus ή Labeotropheus.