ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Φωτισμός ενυδρείου
Ένα ενυδρείο χρειάζεται φως για αρκετές ώρες την ημέρα, επειδή όμως μέσα στο σπίτι δεν επαρκεί ο φωτισμός, θα χρειαστεί να τον ενισχύσουμε τεχνητά.
 
Από τα πιο απαραίτητα στο ενυδρείο μας είναι ο φωτισμός, όχι μόνο για να επιτρέπει τον χομπίστα να θαυμάζει τα χάρια του, αλλά και γιατί αντικαθιστά την πηγή φωτός που έχουν τα ψάρια και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, τον ήλιο.
Άρα προσφέρει ο φωτισμός μια ψαυδαίσθηση στα ψάρια ότι υπάρχει μέρα και νύχτα και λειτουργεί και ως καταλύτης για τα φυτά βοηθώντας τα στην φωτοσύνθεση και αυτό ίσως είνια και το πιο βασικό, αφού τα φυτά με την φωτοσύνθεση απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από το νερό, μειώνοντας έτσι το ανεπιθύμητο αέριο.

Το πόσο φωτεινό και πόση διάρκεια πρέπει να φωτίζεται ένα ενυδρείο είναι σχετικό. Αν και οι περισσότεροι χομπίστες κατά μέσο όρο φωτίζουν την γυάλα τους για περίπου 12 ώρες, στην ουσία δοκιμάζουμε και κρίνουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις του ενυδρείου και τις ώρες που το θέλουμε εμείς να φωτίζει. Συνήθως το φωτίζουμε τις απογευματινές και βραδινές ώρες για λόγους αισθητικής, αλλά με αυτό τον τρόπο επωφελούνται και τα φυτά μας.


Εκτός από το αισθητικό κομμάτι του ενυδρείου, ο φωτισμός βοηθάει τόσο τα φυτά στην απαραίτητη φωτοσύνθεση, όσο και τα ψάρια για να αναπτυχθούν. Κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά βοηθούν στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το νερό, ενώ εκλύουν οξυγόνο, απαραίτητο τόσο για αυτά, όσο και για τα ψάρια μας. Τα ψάρια από την πλευρά τους είναι μαθημένα από την φύση τους να δέχονται το φως από τον ήλιο.

Για να φωτίσουμε λοιπόν το ενυδρείο μας, θα χρησιμοποιήσουμε ειδικούς λαμπτήρες, τοποθετημένους στο επάνω μέρος του. Αν τους τοποθετήσουμε στο πλάι, θα αποπροσανατολίσουμε τα ψάρια μας και θα κολυμπάνε πλαγιαστά, επειδή λόγο της φύσης τους, δέχονται το φως του ήλιου από πάνω και όχι από το πλάι.

Οι λάμπες που θα χρησιμοποιήσουμε για τον φωτισμό του ενυδρείου μας, μπορεί να είναι είτε βολφραμίου, είτε φθορισμού, ή και συνδυασμό και των δύο. Ορισμένα φυτά μάλιστα, για να παρουσιάσουν την μέγιστη δυνατή ανάπτυξή τους χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός, το οποίο μπορούμε να αναπαραστήσουμε τεχνικά, αγοράζοντας συγκεκριμένες λάμπες φθορισμού που εκπέμπουν φως σε αυτές τις συχνότητες. Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικών χρωμάτων λάμπες, που θα παράγουν τις επιθυμητές συχνότητες.

Φυσικά θα πρέπει να ξέρετε τι είδους φυτά έχετε τοποθετήσει, προκειμένου να προμηθευτείτε τις αντίστοιχες λάμπες. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ανά 30 εκατοστά του ενυδρείου, χρειάζονται 10Watt ισχύς για λαμπτήρες φθορισμού, ή 40Watt για λαμπτήρες βολφραμίου και ότι θα πρέπει να παραμείνουν αναμμένες για 10 ώρες καθημερινά. Τον ακριβή χρόνο, θα τον δείτε και εμπειρικά, γιατί θα πρέπει να διαρκεί τόσο ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά μας, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να αναπτυχθούν και διάφορες άλγες που θα βλάψουν το περιβάλλον του ενυδρείου μας. Βέβαια όσο περισσότερα φυτά θα έχετε μέσα στο ενυδρείο, τόσο περισσότερο φωτισμό θα πρέπει να παρέχετε. Οι λάμπες παράγουν θερμότητα και η θερμότητα αυτή, βοηθά στην εξάτμιση του νερού, για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, ανάμεσα στην λάμπα και την επιφάνεια του νερού, θα τοποθετήσουμε ένα γυάλινο καπάκι, το οποίο θα εμποδίζει παράλληλα και τα ψάρια να πηδάνε εκτός νερού. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε όσο πιο καθαρό γίνεται το γυάλινο καπάκι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα εμποδίζουμε το φως να περάσει μέσα από αυτό.  Αν τυχόν χρησιμοποιήσετε λάμπες βολφραμίου, θα πρέπει να προσέξετε να μην ανεβάζουν την θερμοκρασία του νερού, λόγο της θερμότητας που θα εκπέμπουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας στα άνω στρώματα του νερού, μπορεί να σκοτώσει τα ψάρια μας.

Κατά την τοποθέτηση των λαμπτήρων, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην στεγανότητα τους, για να μην υπάρξουν διαρροές ρεύματος, ενώ επίσης θα πρέπει να τοποθετήσετε τον λαμπτήρα στο εμπρός σημείο του ενυδρείου, για να μην δημιουργεί σκιές προς τον παρατηρητή.

Καλό θα ήταν να βάψετε το εσωτερικό από το πλαστικό κάλυμμα του ενυδρείου λευκό, ή να το επιστρώσετε με ασημένιο φύλλο, προκειμένου να διαχέεται καλύτερα, αλλά και να ενισχύεται το φως.

Δυο είναι οι τρόποι φωτισμού. Βάζοντας λάμπες στο εσωτερικό στο καπάκι του ενυδρείου μας ή κρεμώντας λάμπες πάνω από το ενυδρείο (χωρίς καπάκι). Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

Λαμπτήρες φθορίου

Πλεονεκτήματα: Μεγάλη διάρκεια ζωής, φτηνό κόστος, χαμηλή θερμοκρασία, διάφορα χρώματα ανάλογα με το αν θέλουμε να ανδείξουμε τα ψάρια μας ή να αναπτύξουμε τα φυτά μας.

Μειονεκτήματα: Δύσκολοι στην εγκατάσταση μιας και χρειάζετε starter, μετασχηματιστή, καλώδια. Πολύ πιθανόν το μήκος του λαμπτήρα να μην τιαριάξει απόλυτα με το καπάκι σας, μιας και βγαίνουν σε συγκεκριμένα μεγέθη (30, 60, 90, 120 εκ.). Πρέπει να αλλάζονται κάθε χρόνο.

Λάμπες υψηλής πιέσεως υδραργύρου

Πλεονεκτήματα: Καλές για βαθιά ενυδρεία. Μπορούν χρησιμοποιηθούν για να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του ενυδρείου.

Μειονεκτήματα: Ακριβές, εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, χρειάζεται να κρεμαστούν πάνω από το ενυδρείο ή πάνω στον τοίχο.

Σποτ αλογόνου

Πλεονεκτήματα: Οικονομικός φωτισμός.

Μειονεκτήματα: Μικρή διάρκεια ζωής (περίπου 1000 ώρες).

Οι περισσότεροι χομπίστες χρησιμοποιούν τους λαμπτήρες φθορίου. Καλό είναι για να μην μπλέκετε με κατασκευές, αλλά προμηθευτείτε ένα κιτ με ballast και στεγανά ακροφύσια, όπως για παράδειγμα το Glomat2, Electronic Fluorescent Lighting - CONTROL UNIT της HAGEN. Επίσης αποφύγετε το γυαλί ανάμεσα στο νερό και την λάμπα σας, διότι έτσι ελλατώνεται η φωτεινότητα της μέσα στο νερό. Χρησιμοποιήστε μανταλάκια και κρεμάστε τις λάμπες στο καπάκι του ενυδρείου.

Περίπου 0,5 watts ανά λίτρο είναι καλή αναλογία. Αν τα φυτά σας έχουν περισσότερες απαιτήσεις τότε αυξήστε λίγο τα watts. Προσοχή όμως διότι αν χρησιμοποιείτε πολλά watts και φωτίζετε το ενυδρείο για πολλή ώρα ίσως εμφανιστεί η ανεπιθύμητη άλγη. Για ανακλαστήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο ή απλά να βάψετε άσπρο το εσωρικό του καπακιού του ενυδρείου σας.

Led

Πλεονεκτήματα: Οικονιμικός φωτισμός και μεγάλη διάρκεια ζωής

Είναι νέο είδος φωτισμού στον χώρου των ενυδρείων. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αυξημένη τιμή τους προς το παρόν.