Τα ψάρια που εισάγουμε στο
ενυδρείο μας, πρέπει να έχουν περίπου τις ίδιες απαιτήσεις όσον αφορά
την ποιότητα νερού, την τροφή και τον φωτισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει
ότι τα κοινόβια/κοινωνικά ενυδρεία φιλοξενούν μόνον ίδια ή παρεμφερή
είδη ψαριών. Η γκάμα που υπάρχει για να διαλέξουμε είναι τεράστια οπότε
και δε θα έχουμε πρόβλημα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω για την επιλογή των ψαριών πρέπει να λάβουμε υπ' όψην μας τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ψαριών. Για παράδειγμα όλα τα ψάρια δεν κολυμπάνε στο ίδιο βάθος. Δηλαδή υπάρχουν κάποια που κολυμπάνε στην επιφάνεια (όπως guppies), κάποια άλλα που κολυμπάνε στις μεσαίες περιοχές και κάποια που κολυμπάνε στον βυθό (όπως τα catfish). Καλύτερη εικόνα θα έχει το ενυδρείο αν συνδυαστούν ψάρια που κατοικούν σε όλες τις περιοχές, έτσι θα αποφύγετε τον συνωστισμό των ψαριών σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ο τρόπος που κολυμπάνε τα ψάρια πρέπει να ληφθεί υπ' όψην. Κάποια κολυμπάνε με γρήγορους ρυθμούς ενώ κάποια άλλα είναι ιδιαίτερα ήσυχα. ΄Ο συνδυασμός και των δύο, συνήθως δημιουργεί μια πολύ καλή εικόνα στο ενυδρείο. Προσοχή όμως ο συνδυασμός ήσυχων με επιθετικών ψαριών μπορεί να αποβεί μοιραίος για τα ήρεμα ψάρια. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι κάποια ψάρια προστατεύουν τον χώρο τους και ο επισκέπτης που θα εισβάλει σε αυτόν θα τραπεί σε φυγή, ίσως και με τραυματισμούς.
Επίσης κάποια ψάρια ζουν σε ομάδες, κάποια σε ζευγάρια και κάποια μόνα τους. Καλό είναι να συνδυάζετε από όλα τα είδη.
Το μέγεθος και το χρώμα αποτελούν και αυτά παράγοντες επιλογής. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα ψάρια σας μεγάλα ή όλα μικρά, ούτε όλα με πολύ έντονα χρώματα. Ο συνδυασμός μεγάλων και μικρών ψαριών δημιουργεί μια ενδιαφέρον αντίθεση κυρίως όταν τα μεγάλα ψάρια έχουν έντονα χρώματα.
Οι απαιτήσεις τροφής πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα, ώστε τα ψάρια σας να έχουν πανομοιότητες διατροφικές συνήθειες. Ψάρια που είναι αποκλειστικά χορτοφάγα δύσκολα διατηρούνται σε ενυδρείο με ψάρια διαφορετικής διατροφικής συνήθειας.
Από τα πιο σημαντικά είναι ο αριθμός των ψαριών που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο ενυδρείο σας. Συνήθεια των αρχαρίων είναι, λόγω ενθουσιασμού κυρίως αλλά και λόγω εκμετάλλευσης αυτού από του καταστηματάρχες, να παίρνουν πολλά ψάρια με αποτέλεσμα αυτά να ασφυκτιούν και να μολύνουν το νερό με επιπλέον ακαθαρσίες. Καλό θα είναι κυρίως για τους αρχάριους να ξεκινάνε με λίγα ψάρια για ευκολότερη περιποίηση και ικανοποίηση των αναγκών των ψαριών.
Προσοχή όμως, μη ξεχνάτε ότι τα ψάρια μεγαλώνουν, όποτε αν ακολουθήσετε τον παραπάνω κανόνα έχετε και αυτό κατά νου για να αποφύγετε προβλήματα χώρου αργότερα.. Καλό είναι να γνωρίζετε το τελικό μέγεθος που φτάνει κάθε είδος στο ενυδρείο σας.
Αφού διαλέξετε τα ψάρια σας από το κατάστημα ο υπάλληλος τα τοποθετεί μέσα σε ένα ειδικό διαφανές σακουλάκι μεταφοράς για να τα πάρετε στο σπίτι σας.
Εσείς πρέπει να φροντίσετε η μεταφορά
των ψαριών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σπίτι σας. Ο αέρας ή
το οξυγόνο που υπάρχει στο σακουλάκι, είναι ανάλογος με τον χρόνο
μετάβασης σας στο σπίτι. Οπότε όσο μεγαλύτερος χρόνος απαιτείται για να
μεταβείτε σπίτι σας, τόσο περισσότερος αέρας ή οξυγόνο θα πρέπει να
υπάρχει στο σακουλάκι.
Μεγάλη προσοχή οφείλετε να δώσετε στην τοποθέτηση των ψαριών μέσα στο ενυδρείο σας. Πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες για να εξασφαλίσετε ήπια αλλαγή περιβάλλοντος στα ψάρια σας και να αποφύγετε προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν από την αλλαγή θερμοκρασίας και συνθηκών νερού.
Μεγάλη προσοχή οφείλετε να δώσετε στην τοποθέτηση των ψαριών μέσα στο ενυδρείο σας. Πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες για να εξασφαλίσετε ήπια αλλαγή περιβάλλοντος στα ψάρια σας και να αποφύγετε προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν από την αλλαγή θερμοκρασίας και συνθηκών νερού.
- Τοποθετήστε για περίπου 15 με 20 λεπτά το σακουλάκι μεταφοράς με τα ψάρια μέσα στο ενυδρείο. Τα σακουλάκι να παραμείνει κλειστό. Αυτό έχει σαν σκοπό η θερμοκρασία του νερού στο σακουλάκι να ισορροπήσει με την θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου.
- Ανοίξτε το σακουλάκι και ρίξτε λίγο νερό από το ενυδρείο σας μέσα. Αυτό έχει σαν σκοπό να προσαρμοστούν οι τιμές του νερού μέσα στο σακουλάκι. Συνεχίστε να ρίχνετε ανά τακτά διαστήματα λίγο νερό για περίπου 10-20 λεπτά.
Τώρα τα νέα σας ψαράκια είναι έτοιμα να
εισαχθούν στο ενυδρείο. Οι παραπάνω κανόνες εισαγωγής ψαριών στο
ενυδρείο είναι πολύ σημαντικοί και καλό είναι να ακολουθούνται. Αν δεν
γίνει το αυτό το στάδιο προσαρμογής το σοκ αλλαγής περιβάλλοντος, που
πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα ψάρια σας, ίσως αποβεί μοιραίο.