ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Διακόσμηση του ενυδρείου!!

Εκτός από την καλλιτεχνική διάθεση του δημιουργού, που είναι προφανώς αυτό που οδηγεί στην τελική μορφή της διακόσμησης του ενυδρείου, αυτό που πρέπει κάποιος να λάβει υπ' όψη του είναι και οι ανάγκες του ψαριών που θα φιλοξενήσει.
Ας αρχίσουμε από τις πέτρες/βράχους που εισάγει κάποιος στο ενυδρείο του. Η επιλογή των πετρών πρέπει να γίνεται σκεπτόμενοι το σχήμα της πέτρας, το μέγεθος της, το υλικό από το οποίο είναι, το χρώμα της (για να ταιριάζει με το υπόστρωμα) και τελευταίο μα πιο σημαντικό την χημική της σύσταση. Αν και η επιλογή συνήθως γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εμφάνιση της πέτρας, πρέπει να ληφθεί κατά νου ότι τα ψάρια ζουν με αυτή και επηρεάζονται από αυτή άμεσα. Άρα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχήμα, έτσι ώστε αυτή να μην έχει αιχμηρές άκρες και κινδυνεύουν τα ψάρια με τραυματισμό.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η εισαγωγή μιας πέτρας στην χημική σύσταση του νερού. Πέτρες που είναι διαλυτές και ιδιαίτερα οι ασβεστολιθικές δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ενυδρεία γλυκού νερού μιας και οι απαιτήσεις είναι αυτές του μαλακού νερού. Στην αντίθετη περίπτωση αν υπάρχει ενυδρείο αλμυρού νερού, οι ασβεστολιθικές πέτρες ενδείκνυνται διότι βοηθούν την παραμονή του υψηλού PH.

Αρκετοί νέοι στο χόμπι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε διακόσμηση από νεκρό κοράλλι. Αυτό εκτός του ότι είναι αφύσικο για ενυδρείο γλυκού νερού (δεν υπάρχουν κοράλλια σε λίμνες και ποταμούς), δημιουργεί και πρόβλημα στην χημική σύσταση του νερού μιας και τα κοράλλια είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο. Επίσης οι πολύ αιχμηρές τους γωνίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα ψάρια. Από την άλλη είναι ιδανικά για ενυδρεία αλμυρού νερού. Παραδείγματα πετρών που κάνουν για ενυδρείο γλυκού νερού είναι: γρανίτης, βασάλτης, χαλαζίας, σχιστόλιθος.

πέτρες ενυδρείου

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για το υπόστρωμα του ενυδρείου. Πολύ συχνά υπόστρωμα μαζεύεται από παραλίες. Αυτό όμως περιέχει πολλά μικρά σπασμένα κογχύλια τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και με τον καιρό θα σκληράνουν το νερό μας. Στα μαγαζιά πωλείται τέτοιο υπόστρωμα, καθαρό, χωρίς τον φόβο να δημιουργήσει πρόβλημα στην χημική σύσταση του νερού. Φυσικά κοστίζει περισσότερο αλλά είναι καλή μακροχρόνια επένδυση αν στο ενυδρείο υπάρχουν ψάρια με απαιτήσεις μαλακού νερού.

Το μέγεθος του υποστρώματος/χαλικιού είναι επίσης σημαντικό χοντρό υπόστρωμα δεν είναι κατάλληλο για δύο λόγους: Η τροφή πέφτει ανάμεσα στα χαλίκια και πάει προς τον πάτο του ενυδρείου όπου και κατακάθεται ξεκινώντας έτσι μια διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους μόλυνσης και στην περίπτωση που βιολογικό φίλτρο χρησιμοποιείται, το χοντρό χαλίκι έχει σαν αποτέλεσμα να μην παρέχει αρκετή επιφάνεια για να αποικήσουν τα διάφορα απαραίτητα βακτηρίδια και η παροχή νερού ανάμεσα στο χαλίκι να είναι πολύ γρήγορη.

Αν από την άλλη το χαλίκι είναι πολύ ψιλό αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το υπόστρωμα να είναι πολύ σφικτό. Σε τέτοιες συνθήκες οι ρίζες των φυτών θα έχουν δυσκολία να αναπτυχθούν και η παροχή του νερού στην περίπτωση βιολογικού φίλτρου θα είναι πολύ περιορισμένη. Το ιδανικό μέγεθος χαλικιού που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται είναι 3-5 χιλ. Πολλοί χομπίστες αναμιγνύουν χαλίκι με λάβα. Η δεύτερη βοηθά στην χημεία του νερού και πολύ στην υγεία και ανάπτυξη των φυτών.

Το χρώμα του υποστρώματος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Συνήθως τα ψάρια είναι σκούρα στη ράχη τους έτσι ώστε να μη φαίνονται από πάνω από άλλα επιθετικά ψάρια και από πουλιά. Έχουν δηλαδή δημιουργήσει ένα καμουφλάζ έτσι ώστε να μη διακρίνονται από πάνω έχοντας στην ράχη τους περίπου το ίδιο χρώμα με αυτό του πυθμένα της λίμνης ή του ποταμού. Συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται σκούρο υπόστρωμα. Επίσης φωτεινό υπόστρωμα έχει σαν αποτέλεσμα τα χρώματα των ψαριών να φαίνονται άτονα. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για ενυδρεία αλμυρού νερού. Χρωματιστό υπόστρωμα που πωλείται από τα μαγαζιά δεν είναι ιδανικό διότι είναι αφύσικο και υπάρχει ο κίνδυνος το χρώμα να περιέχει χημικά επιβλαβή για την υγεία του περιορισμένου χώρου του ενυδρείου.

Στην περίπτωση που οι πέτρες δεν ταιριάζουν και πολύ με το χρώμα του υποστρώματος υπάρχει ένα κόλπο για να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα. Σπάστε μερικές πέτρες σε πιο μικρά κομματάκια και απλώστε τα γύρω από τις υπόλοιπες πέτρες. Χρησιμοποιείστε μια πετσέτα για να σπάσετε την πέτρα για να μη πεταχτούν παντού μικρά κομμάτια και για να κρατήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε όλα.

Είναι εντυπωσιακή η ποσότητα υποστρώματος που χρειάζεται ένα ενυδρείο. Πρέπει να υπάρχει αρκετό ύψος και για την τοποθέτηση των φυτών. Περίπου ύψος 5-7 εκ. είναι αρκετό. Πρακτικά υπολογίζεται γύρω στα 7,6 λίτρα υποστρώματος για κάθε 900 εκ2.

Το ξύλο και οι ρίζες (κυρίως mopani) είναι από τα πιο αγαπητά διακοσμητικά των φίλων του χόμπι. Η συλλογή τέτοιου είδους ξύλων μπορεί να γίνει από ποτάμια, λίμνες και δάση αλλά πρέπει να είναι νεκρό για πολύ καιρό πριν μπει στο ενυδρείο, διότι διαφορετικά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην χημεία του νερού και στην υγεία των ψαριών. Για να γίνει χρήση ξύλου πρέπει πρώτα να βραστή πολλές φορές και μετά να τοποθετηθεί για αρκετό καιρό μέσα σε νερό για να γίνει πλήρως αδιάβροχο. Επίσης νεκρά ξύλα μπορούν να επικαλυφθούν με αδιάβροχο μη τοξικό λούστρο έτσι ώστε να στεγανοποιηθούν και μετά να τοποθετηθούν στο ενυδρείο. Ανθοπωλεία πουλάνε τέτοια ξύλα (τα χρησιμοποιούν στις συνθέσεις τους) και φυσικά τα μαγαζιά με είδη ζώων

ρίζες μοπάνι - mopani

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ στον τομέα της διακόσμησης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη πετρών, απομιμήσεις ξύλων και πλαστικά φυτά σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Φυσικά τίποτα δεν συγκρίνεται με το φυσικό αλλά είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση. Με τον καιρό η άλγη που δημιουργείται πάνω τους, δίνει μια πιο φυσική εικόνα η οποία ξεγελάει ακόμα και τα ψάρια (φανταστείτε ότι αναπαράγονται σε αυτό το "ψεύτικο" περιβάλλον).