ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Προτάσεις για την επιλογή ψαριών για ενυδρεία γλυκού νερού για τους αρχάριους χομπίστες!!!

Η επιλογή των σωστών ψαριών στην σωστή αναλογία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για έναν αρχάριο. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για τις ιδανικές συνθήκες των μικρών μας φίλων, ώστε να μην έχουμε απώλειες.
Για αυτό τον λόγο είναι καλύτερα οι αρχάριοι να ξεκινήσουν με ένα σχετικά μεγάλο ενυδρείο, προκειμένου τα λάθη που σίγουρα θα γίνουν, να μην επηρεάσουν τα ψαράκια μας και να προλάβουμε να τα διορθώσουμε.


Μία καλή επιλογή είναι τα guppies. 
 Τα χρώματά τους έχουν μεγάλη ποικιλία, και σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή.
Η ιδανική αναλογία είναι 2 αρσενικά και 4 θηλυκά, γιατί πολύ σύντομα θα αρχίσουν να γεννάνε.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε γαρίδες red cherry, οι οποίες γεννούν κι αυτές πολύ εύκολα, κάνουν πολύ ωραία αντίθεση με τα φυτά χάρη στο κόκκινο χρώμα τους, και είναι ιδανικό είδος για αρχάριους.Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε ένα ζευγάρι γκουράμι colisa chuna, ή αν προτιμάτε 1 αρσενικό και 2 θηλυκά. Είναι εξίσου φιλήσυχα ψάρια. 


Ένα κοπάδι 6 ατόμων από cherry barb (1 αρσενικό και 5 θηλυκά) μπορεί να ταιριάξει επίσης με τα υπόλοιπα ψαράκια μας. Τα cherry barbs θα δώσουν περισσότερη ζωή στο ενυδρείο σας, καθώς είναι πολύ ενεργητικά ψαράκια και τους αρέσει να κολυμπούν συνέχεια σε κοπάδια. 4 - 5 kuhli loach θα δώσουν ζωή και στον βυθό του ενυδρείου σας, καθώς τα συγκεκριμένα ψαράκια κολυμπούν συνήθως μόνο στον πυθμένα του ενυδρείου.2 ζευγάρια tateurndina ocellicauta είναι επίσης πολύ καλή επιλογή χάρη στα πολύ έντονα και ιριδίζοντα χρώματα που διαθέτουν. Είναι και αυτά φιλήσυχα ψαράκια και ταιριάζουν απόλυτα με τις παραπάνω επιλογές.


Τέλος, ένα κοπάδι pseudomugil gertrudae αποτελούμενο από 6 άτομα, μπορεί να ολοκληρώσει τη σύνθεση του ενυδρείου σας.Προτάσεις σύνθεσης ψαριών για αρχάριους

Ο ενθουσιασμός που μας κατακλύζει στην ιδέα ενός δικού μας ενυδρείου είναι απίστευτος, είναι τόσο μεγάλος που μας κάνει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οποιοδήποτε χόμπι, αλλά με ζωντανά όντα, και η ευθύνη μας απέναντί τους είναι μεγάλη.
Επειδή όμως είναι μια ενασχόληση που, εκτός από όμορφη, χρίζει και περισσότερης προσοχής και σωστής ενημέρωσης, σκοπός μου είναι να βοηθήσω όσο μπορώ τους αρχάριους, ώστε να αποφύγουν κάποια λάθη, (δεν γίνεται να αποφύγουμε όλα τα λάθη, άλλωστε έτσι θα μάθουμε) αλλά και να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και απογοητεύσεις.
Αρχικά να τονίσω, ότι καλό είναι το ενυδρείο μας να είναι από 50 - 60lt και πάνω. 
Τα μικρότερα ενυδρεία χαρακτηρίζονται ακατάλληλα από τους γνώστες και τους έμπειρους του είδους , για πολλούς λόγους.
Σε περίπτωση κάποιου λάθους, ένα μικρό ενυδρείο δεν θα προλάβει να  ''σωθεί'', ειδικά αν ανήκει σε κάποιον άπειρο.
Επίσης ένα τόσο μικρό ενυδρείο είναι καταπιεστικό για τους μικρούς μας φίλους, και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε όταν διαλέγουμε ενυδρείο.
Οι παρακάτω προτάσεις που θα παραθέσω είναι για ενυδρείο από 60lt και πάνω.

Ο μονομάχος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ένα τέτοιο ενυδρείο.
Η ''άποψη'' που θέλει τον μονομάχο να ζει μέσα σε ένα μπουκαλάκι που δεν χωράει ούτε να στρίψει το σώμα του, ή σε μια πολύ μικρή γυάλα λες και είναι βάζο για λουλούδια, δεν είναι μόνο λανθασμένη, είναι και άσπλαχνη.
Είναι μοναχικό είδος, δεν του αρέσει και τόσο να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ενυδρείο, και δεν θα ανεχτεί άλλα ψάρια του είδους του, παρά μόνο θηλυκά, κι αυτά την περίοδο αναπαραγωγής.

Επίσης μπορούν να προστεθούν Apple Snails, τα οποία είναι από τα πιο δημοφιλή σαλιγκαράκια γλυκού νερού.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη σαλιγκαριών που είναι ερμαφρόδιτα, το συγκεκριμένο είδος έχει και τα δύο φύλα, και είναι σχετικά εύκολο να δούμε γέννες, κάτι που θα ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο τους αρχάριους φίλους!

Μια καλή πρόταση επίσης, είναι να φιλοξενήσει ο βυθός του ενυδρείου μας γαρίδες, ίσως όχι μόνο ένα είδος, αρκεί να έχουμε ελέγξει ότι τα είδη που θα συνδυάσουμε είναι συμβατά και δεν υβριδίζουν.
Οι γαρίδες θα προσθέσουν κίνηση και χρώμα στο βυθό, θα μας χαρίζουν πολλές γέννες, και θα μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε την άλγη, που είναι ανεπιθύμητη τις περισσότερες φορές, και είναι ένα φαινόμενο που όλοι το αντιμετωπίζουμε στα πρώτα μας βήματα με την ενασχόληση.

Τα White Cloud Minnow αποτελούν μια ακόμη καλή επιλογή για ένα ενυδρείο 60lt, μιας και δεν είναι δύσκολο να τα διατηρήσουμε.
Ένα μικρό κοπάδι με 6 ψαράκια είναι ιδανικό και συνδυάζεται εύκολα και με άλλα είδη.
Κολυμπούν συνήθως στη μέση ή κοντά στην επιφάνεια του ενυδρείου, και την περίοδο αναπαραγωγής τα αρσενικά έχουν πολύ έντονα χρώματα.

Άλλη μια πιθανή επιλογή είναι τα Celestial Pearl Danio.
Τα ψαράκια αυτά έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα, το 2006, και τα εντυπωσιακά χρώματά τους  σε συνδυασμό με τα έντονα περλέ στίγματα, θα είναι μια μαγευτική προσθήκη σε ένα μικρό κοινωνικό ενυδρείο.
Είναι μικρόσωμο και φιλήσυχο είδος, οπότε ένα μικρό κοπάδι μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με κάποιο άλλο είδος με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Άλλη επιλογή θα μπορούσαν να είναι τα Cherry Barb.
Πανέμορφα μικρά ψαράκια, με βαθύ κόκκινο χρώμα, που την περίοδο αναπαραγωγής στα αρσενικά του είδους γίνεται ακόμα πιο φωτεινό.
Έχει ειρηνική συμπεριφορά προς τα άλλα είδη και μπορεί αρκετά εύκολα να αναπαραχθεί, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Ένα μικρό κοπάδι αποτελεί ιδανική επιλογή.

Τα Guppies μπορεί να είναι από τα πιο συνηθισμένα ψαράκια για ένα αρχάριο ενυδρείο γλυκού νερού, μιας και λίγο πολύ, όλοι όσοι είχαν ενυδρείο από αυτά τα ψαράκια ξεκίνησαν, αλλά είναι και από τα πιο όμορφα, και μπορούμε να τα βρούμε σε μεγάλη και εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων.
Επίσης είναι πολύ οικονομικά και αναπαράγονται πανεύκολα, κάτι που θα ενθουσιάσει τους αρχάριους. 

 Τα Endlers είναι κι αυτά από τα πιο συνηθισμένα και όμορφα ψαράκια  για ενυδρείο, και ιδανικά για αρχάριους.
Μοιάζουν αρκετά με τα Guppies, και αναπαράγονται κι αυτά εύκολα.
Είναι ανθεκτικό είδος, και μπορεί να επιβιώσει σε μεγάλο εύρος συνθηκών νερού, ωστόσο για να έχουμε τα ψαράκια μας ευτυχισμένα καλό θα είναι να επιδιώξουμε να έχουμε στο ενυδρείο μας τις κατάλληλες συνθήκες.
Ταιριάζουν εύκολα με άλλα είδη ψαριών παρόμοιου μεγέθους, και τους αρέσει η βλάστηση, όπως και σε όλα τα είδη που έχω προαναφέρει, γιαυτό καλό είναι να βάλουμε στο ενυδρείο μας αληθινά φυτά, τα οποία να είναι ανθεκτικά ώστε να μπορέσει κάποιος αρχάριος να τα συντηρήσει εύκολα.