ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Θέρμανση του ενυδρείου!
Η θερμοκρασία του νερού στα μέρη όπου ζουν τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον (λίμνες ή ποτάμια) είναι σταθερή. Αυτή τη σταθερή θερμοκρασία πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει και στο ενυδρείο μας, αν δεν θέλουμε να έχουμε απώλειες ψαριών.
Τα τροπικά ψάρια που έχουμε στα ενυδρεία μας ζουν σε θερμοκρασίες από 22 ως και 30 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την περιοχή από όπυ προέρχονται.

Πλέον είναι ιδιαίτερα απλό και εύκολο, ενώ παράλληλα οικονομικό το να διατηρήσει κανείς σταθερή την θερμοκρασία σε ένα ενυδρείο. Σκεφτείτε ότι σε μία πλήρη λειτουργία, δηλαδή με το φως και τον θερμοστάτη αναμμένο, η κατανάλωση του ρεύματος δεν ξεπερνάει τα 250Watt περίπου. Με το φως κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατανάλωση είναι ακόμα μικρότερη. Επίσης η θερμαντική μονάδα δεν λειτουργεί συνέχεια, μιας και ελέγχεται από έναν θερμοστάτη, ο οποίος όταν ανέβει η θερμοκρασία στο επίπεδο που έχουμε ορίσει, κλείνει την μονάδα και η κατανάλωση πέφτει στο μηδέν.
 Τα εξαρτήματα που θα χρειαστείτε είναι ένα απλό θερμόμετρο ενυδρείου, το οποίο τοποθετείται στα τοιχώματα με βεντούζα και ένας θερμαντήρας, με ενσωματωμένο θερμοστάτη. Ο θερμαντήρας, είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν υδατοστεγή σωλήνα και τοποθετείται στο εσωτερικό του ενυδρείου. Ο θερμαντήρας που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι αντίστοιχος με τις διαστάσεις της δεξαμενής σας. Ο γενικός μπούσουλας είναι πως για 4,5 λίτρα νερού, χρειάζονται 10Watt ισχύ για να θερμανθούν. Αν έχουμε για παράδειγμα μία δεξαμενή με διαστάσεις 60x30x30, απαιτούνται 120Watt, άρα θα επιλέξουμε τον αμέσως πιο κοντινό θερμαντήρα, στα 125Watt. Σε πολύ μεγάλες δεξαμενές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και δύο θερμαντήρες με τους αντίστοιχους θερμοστάτες για ποιο ομοιογενή κατανομή θερμότητας.

 Οι περισσότεροι χομπίστες χρησιμοποιούν 1 watt για κάθε λίτρο νερού. Δηλαδή σε ένα ενυδρείο 200 λίτρων, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα θερμαντικό σώμα 200 watt. Αντίστοιχα μπορείτε να έχετε 2 θερμοστάτες από 100 watt ο καθένας τοποθετημένους σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου για καλύτερη κατανομή θέρμανσης.

Πρέπει επίσης να έχετε στο νου σας πως ο θερμαντήρας θα πρέπει να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία ακόμα και όταν η κεντρική θέρμανση του σπιτιού θα είναι κλειστή κατά τους χειμερινούς μήνες, άρα καλύτερα να αγοράστε κάποιας ισχύος παραπάνω και να λειτουργεί λιγότερο μέσω του θερμοστάτη, παρά να λειτουργεί συνέχεια ένας μικρότερος. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε πως ένας πολύ ισχυρός θερμαντήρας μέσα σε μία δεξαμενή μπορεί να αυξήσει απότομα την θερμοκρασία και να κολλήσει σε ανοιχτή θέση τον θερμοστάτη, προκαλώντας διαταραχή στην υγεία των ψαριών σας.

Η εγκατάσταση του θερμαντήρα είναι αρκετά απλή διαδικασία, απλά θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία.

Καταρχήν για να έχει την ιδανική απόδοση, θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο κάτω στο ενυδρείο σας, χωρίς όμως να είναι πάρα πολύ κοντά στο χαλίκι ή στην άμμο. Αν θέλετε μπορείτε να τον κρύψετε πίσω από κάποιο βραχάκι, ή φυτό. Αν έχει μεγάλο μήκος και δεν γίνεται να τοποθετηθεί κατακόρυφα, τότε τον τοποθετείτε οριζόντια στο πίσω, ή στο πλαϊνό μέρος του ενυδρείου. Επίσης θα πρέπει να δείτε αν είναι εντελώς υδατοστεγής σε όλο του το μήκος.
Τον θερμαντήρα θα τον τοποθετήσετε μέσα στο ενυδρείο πριν το γεμίσετε με νερό, ενώ θα πρέπει να προσέξετε το καλώδιό του να μην έρθει σε επαφή με αυτό.

Κατά την διάρκεια των αλλαγών νερού τον χειμώνα φροντίστε το καινούργιο νερό μπαίνει στο ενυδρείο να μπαίνει με αργούς ρυθμούς για την αποφυγή απότομων αλλαγών θερμοκρασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες και θανάτους.


Ένας θερμοστάτης μοιάζει κάπως έτσι:

Θερμοστάτης της JAGER των 50W

Θερμοστάτης ενυδρείου