ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Το στρώσιμο του Ενυδρείου!!!


Όταν αγοράζουμε ένα ενυδρείο με τον εξοπλισμό του, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να το γεμίσουμε νερό και να βάλουμε μέσα τα ψάρια της αρεσκείας μας. Αυτό, συνήθως είναι η κυριότερη αιτία που πολλοί εγκαταλείπουν τα ενυδρεία από τον πρώτο μήνα ενασχόλησης μαζί τους. Αν ενεργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα για τα ψάρια που θα βάλουμε σε αυτό το άστρωτο ενυδρείο θα είναι ολέθρια. Το νερό της βρύσης είναι εντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει ψάρια και μικροοργανισμούς που κατοικούν μέσα σε ένα ενυδρείο.
  • Χλωρίωση: Για να μπορούμε να πίνουμε νερό από τη βρύση, χωρίς τον κίνδυνο μολύνσεων, στις δεξαμενές της ύδρευσης προστίθεται χλώριο. Το χλώριο αυτό είναι πολύ επιβλαβές για τα ψάρια και ακόμη κι αν δεν τα σκοτώσει θα τα αποδυναμώσει πολύ, κάνοντάς τα ευάλωτα σε ασθένειες. Το χλώριο επίσης σκοτώνει τα βακτήρια, τα οποία στο ενυδρείο, όπως θα δούμε παρακάτω, τα χρειαζόμαστε. Για να απομακρύνουμε το χλώριο από το νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο υγρό αντιχλώριο. Προσοχή πάντα στις οδηγίες και τη δοσολογία που υπάρχει σε κάθε συσκευασία. Το αντιχλώριο το προσθέτουμε στο νερό της βρύσης, προτού αυτό μπει στο ενυδρείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό κουβά για αυτό το σκοπό.
  • Βακτήρια: Τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι τρέφονται και εκτός των άλλων παράγουν και ρυπογόνες ουσίες, σαν προϊόν του βιολογικού τους κύκλου. Η σημαντικότερη ουσία που μπορεί να ρυπάνει το ενυδρείο μας και να κάνει το νερό ακατάλληλο, είναι η αμμωνία. Στη φύση, η αναλογία νερού με ψάρια είναι τεράστια και έτσι η αμμωνία δεν μπορεί να συσσωρευτεί και να δημιουργήσει πρόβλημα στα ψάρια. Στο περιβάλλον του ενυδρείου όμως, αν δεν απομακρυνθεί η αμμωνία που παράγουν τα ψάρια, γίνεται τοξική και το αποτέλεσμα είναι άρρωστα και αδύναμα ψάρια. Ευτυχώς για εμάς, την αμμωνία αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα βακτήρια που τρέφονται από αυτήν. Για να την καθαρίσουν όμως, πρέπει να υπάρχουν σε ικανοποιητικό βαθμό στο νερό του ενυδρείου. Τα βακτήρια αυτά, εγκαθίστανται σε αποικίες στο υλικό του φίλτρου μας, χρειάζονται όμως κάποιο χρόνο για να εγκατασταθούν. Αυτό το διάστημα, το ενυδρείο πρέπει να λειτουργεί χωρίς ψάρια και να προσθέτουμε αμμωνία στο νερό, ώστε να βρίσκουν τροφή τα βακτήρια και να αναπτύσσονται. Τα βακτήρια όπως είπαμε τρέφονται με αμμωνία, αλλά παράγουν και αυτά με τη σειρά τους ρυπογόνες ουσίες. Αυτές είναι τα νιτρώδη (ΝΟ2), τα οποία είναι και αυτά τοξικά για τα ψάρια αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όταν εμφανιστούν νιτρώδη στο ενυδρείο μας, θα κάνουν την εμφάνισή τους άλλα βακτήρια, τα οποία τρέφονται με νιτρώδη και παράγουν νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα είναι λιγότερο τοξικά και επικίνδυνα από τα νιτρώδη και απομακρύνονται από το ενυδρείο μας με τις αλλαγές νερού που κάνουμε κατά διαστήματα.

  • Στρώσιμο: Υπάρχουν δύο αποδεκτοί τρόποι για να στρώσουμε ένα ενυδρείο. Ο ένας είναι όπως περιγράψαμε και πιο πάνω, να προσθέτουμε αμμωνία (καθαρή από το φαρμακείο ή με την προσθήκη τροφής στο νερό) καθημερινά και να περιμένουμε να εμφανιστούν τα βακτήρια. Όλη αυτή η διαδικασία είναι κάπως χρονοβόρα και μπορεί να περιμένουμε έως και ένα μήνα μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς η αμμωνία και τα νιτρώδη. Ένας άλλος τρόπος είναι να προσθέσουμε κατευθείαν στο υλικό του φίλτρου και στο νερό μας βακτήρια. Αυτό μπορεί να γίνει με έτοιμα σκευάσματα, ή με προσθήκη νερού από το φίλτρο κάποιου ήδη στρωμένου ενυδρείου. Αρκεί να στίψουμε το στρωμένο υλικό πάνω στο δικό μας και να ξαναβάλουμε το φίλτρο μας στη θέση του. Τα βακτήρια που θα περάσουν στο φίλτρο μας, αν βρουν κατάλληλες συνθήκες (αμμωνία για να τραφούν και υψηλή θερμοκρασία), θα επιταχύνουν τη διαδικασία του στρωσίματος στο μισό περίπου. Απαραίτητο είναι να γίνεται έλεγχος για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά άλατα, συχνά κατά το στρώσιμο του ενυδρείου. Για αυτό το σκοπό, υπάρχουν διάφορα τεστ μεμονωμένα ή σύνθετα.