ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Επιλέγοντας φυτά για το ενυδρείο σας. Τι να προσέξετε!

Μέχρι την δεκαετία του 80 επικρατούσε η εντύπωση ότι τα φυτά στο ενυδρείο έπαιζαν ουσιαστικά διακοσμητικό ρόλο και γι αυτό πολλοί κάτοχοι ενυδρείων προτιμούσαν τα πλαστικά, για να αποφεύγουν τα σαπίσματα, την φροντίδα και τα κλαδέματα τους. Σήμερα ξέρουμε ότι ο ρόλος τους στο ενυδρείο είναι πολύ πιο ουσιαστικός. Αποτελούν ένα κρίκο στην αλυσίδα του τεχνικού βιότοπου που έχουμε φτιάξει και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των ρύπων του και γενικότερα στην σωστή λειτουργία του. Αυτό βέβαια με την σειρά του σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν θετικά πρέπει να ξέρουμε τις απαιτήσεις τους και την φροντίδα που απαιτούν για να αναπτύσσονται σωστά.

Δεν ταιριάζουν όλα τα φυτά σε κάθε ενυδρείο, ούτε συνδυάζονται και μεταξύ τους. Υπάρχουν βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να υπολογίσετε αν θέλετε να έχετε ένα εντυπωσιακό ενυδρείο στο χώρο σας όπου η χλωρίδα του αναπτύσσεται σωστά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στον πληθυσμό που φιλοξενεί!


Η παρουσία ενός ενυδρείου με όμορφα φυτά είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Ο υπέροχος βυθός δίνει μία ξεχωριστή αισθητική στο χώρο, αρκεί βέβαια να είναι φροντισμένος και σωστά μελετημένος για να είναι το αποτέλεσμα διαχρονικό και όχι εφήμερο. Το αναφέρουμε αυτό γιατί τα φυτά που τοποθετούμε στο εσωτερικό του ενυδρείου, πέρα από τη φροντίδα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι τα κατάλληλα για το είδος του ενυδρείου που προορίζονται. 

Με άλλα λόγια, επιλέγουμε φυτά για το ενυδρείο μας αφού εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους ώστε να έχουμε το επιθυμητό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Βασικότερη παράμετρος είναι η σκληρότητα του νερού που χρησιμοποιούμε για το ενυδρείο. Αν για παράδειγμα βάλουμε φυτά που χρειάζονται σκληρό νερό για να αναπτυχθούν σωστά, σε ενυδρείο με άγριους δίσκους, όπου η σκληρότητα του νερού είναι συνήθως μηδενική, τότε τα φυτά αυτά ή δεν θα μπορέσουν να εγκλιματιστούν και θα μαραθούν, ή η ανάπτυξή τους θα είναι πάρα πολύ αργή και δεν θα πάρουμε ποτέ το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα που θα θέλαμε να δούμε. 


Επιπλέον, πριν αγοράσουμε φυτά θα πρέπει να δούμε ποια από αυτά που μας αρέσουν είναι γρήγορης ή αργής ανάπτυξης και πόσο χρόνο χρειάζονται για να εγκλιματιστούν στο ενυδρείο μας. Για παράδειγμα φυτά γρήγορης ανάπτυξης όπως είναι εκείνα που ανήκουν στην οικογένεια Cabomba και Egeria εγκλιματίζονται γρήγορα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να απορροφήσουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο υπόστρωμα και στο νερό του ενυδρείου. 

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκλιματισμό άλλων φυτών τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο και μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Τι κάνουμε σ’αυτή την περίπτωση; Φυτεύουμε αρχικά τα φυτά που θέλουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο ενυδρείο μας και αφού εγκλιματιστούν τοποθετούμε στη συνέχεια εκείνα που είναι γρήγορης ανάπτυξης. 


Ακόμη μια παράμετρο που θα πρέπει να υπολογίσουμε πριν τοποθετήσουμε φυτά στο ενυδρείο μας, είναι το ύψος που φθάνουν αυτά όταν βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και καταλαβαίνετε το λόγο. Για να μπορέσουν να τοποθετηθούν στο σωστό σημείο στο εσωτερικό του ενυδρείου χωρίς να μπαίνουν μπροστά από χαμηλότερα φυτά. Ένας ακόμα παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την επιλογή των φυτών που θα τοποθετήσουμε στο ενυδρείο μας, είναι οι κλιματικές συνθήκες που ευδοκιμούν τα φυτά. 

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε φυτά που προτιμούν κρύα νερά, δηλαδή θερμοκρασία μικρότερη των 23 βαθμών, με φυτά που ευδοκιμούν σε ζεστά νερά. Και να έχετε στο μυαλό σας το εξής, ότι θα έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα αν φτιάξουμε ένα ενυδρείο, όπου τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τον ίδιο βιότοπο όπως ακριβώς συμβαίνει και στη φύση. Και δεν είναι θέμα αισθητικής, απλώς δημιουργούμε έτσι καλύτερες συνθήκες για να αναπτυχθούν τα φυτά σωστά, σ’ένα περιβάλλον που προσεγγίζει κατά πολύ εκείνο απ’όπου προέρχονται.  
Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του περιβάλλοντος των ψαριών, απαραίτητο είναι να τοποθετήσουμε και φυτά, τα οποία εκτός από διακοσμητικά, λειτουργούν και ως ρυθμιστές στην εύρυθμη λειτουργία του ενυδρείου, αναλαμβάνοντας σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως το να εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες, απρροφώντας νιτρικά άλατα από το νερό.
Τα περιττώματα των ψαριών και τα υπολείμματα τροφής δημιουργούν πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τα υδρόβια φυτά μας (κάτι σαν λίπασμα). Η φωτοσύνθεση που γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, απελευθερώνει οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τα ψάρια μας. Υδατάνθρακες παράγονται με την χρήση της ηλιακής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα το βράδυ τα φυτά λαμβάνουν οξυγόνο και παρέχουν διοξείδιο του άνθρακα, για αυτό και η χρήση αεραντλίας κατά την διάρκεια της νύχτας ίσως είναι σκόπιμη.
Διακρίσεις
Τα φυτά διακρίνονται από τους χομπίστες σε δύο κατηγορίες. Αυτά της γρήγορης ανάπτυξης και της βραδείας. Τα πρώτα απορροφούν γρήγορα τις θρεπτικές ουσίες πράγμα που οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση των βλαβερών ουσιών του νερού μας. Τα φυτά βραδείας ανάπτυξης κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά σε πολύ αργούς ρυθμούς. Σίγουρα πάντως μόνο πλεονεκτήματα μπορούμε να έχουμε με την χρήση φυτών στο ενυδρείο μας, συν το αισθητικό αποτέλεσμα που θα έχουμε.
Ανάλογα και την ιδανική τοποθέτηση των φυτών μέσα στο ενυδρείο τα χωρίζουμε σε:

Φυτά για το πίσω μέρος του ενυδρείου: Είναι τα μεγάλα φυτά που είναι εύκολα στην περιποίηση και αναπτύσσονται γρήγορα. Αποτελούν το φόντο του ενυδρείου μας. Γνωστά φυτά αυτής της κατηγορίας είναι οι βαλλισνέριες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και συνιστώνται για αρχάριους.

Φυτά για την μεσαία περιοχή του ενυδρείου: Χρησιμοποιούμε συνήθως φυτά όχι ιδιαίτερα ψηλά, αλλά κυρίως φυτά που αναπτύσσονται σε πλάτος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στο να μη μπουκώσουμε το ενυδρείο μας με τέτοια φυτά για να μείνει χώρος για τα ψάρια.

Φυτά για την μπροστινή περιοχή του ενυδρείου: Είναι τα μικρά σε μέγεθος φυτά, που δεν αναπτύσσονται πολύ σε ύψος και πλάτος. Βάζουμε τα μικρά φυτά μπροστά στο ενυδρείο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε το υπόλοιπο ενυδρείο. Αν βάζαμε ψηλά φυτά μπροστά τότε αυτά θα μας έκρυβαν την θέα προς τα πίσω. Συνήθως με αυτά τα φυτά προσπαθούμε να δώσουμε την αίσθηση του γκαζόν στο ενυδρείο μας.
Υπάρχουν και τα φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του ενυδρείου. Αυτά προσφέρουν χώρο για αναπαραγωγή σε κάποια είδη ψαριών αλλά και καταφύγιο δημιουργώντας σκιερά μέρη.

Εισαγωγή φυτών
Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε φυτεμένο ενυδρείο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε το άγονο χαλίκι του βυθού σε γόνιμο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά υποστρώματα τα οποία περιέχουν διάφορες θρεπτικές ουσίες, τύρφη, σίδηρο κ.α. Τα υποστρώματα αυτά εξασφαλίζουν την ριζοβολία των φυτών εμπλουτίζοντας το υπόστρωμα με διάφορους μικροοργανισμούς. Τέτοια προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόσιο είναι: το FloraDepot της Sera, το TetraPlant CompleteSubstrate της Tetra κ.α.
Εκτός από το υπόστρωμα χρειάζεται και τακτικά λίπασμα. Είναι κάτι ανάλογο δηλαδή με τα φυτά που έχουμε στις γλάστρες μας. Τα λιπάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά προσφέρουν στα υδρόβια φυτά μας πολλές θρεπτικές ουσίες. Στο εμπόριο διάφορες εταιρείες προσφέρουν τέτοια λιπάσματα, όπως για παράδειγμα το Master grow - Fertilizer for aquarium plants της Tropica. Η ίδια εταιρεία προσφέρει και φυτά και θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη στον χώρο των υδρόβιων φυτών. Στον δικτυακό της χώρο προσφέρει και ολόκληρη λίστα με τα πιο γνωστά είδη φυτών και κάνει αναφορά στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες τους.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης η παροχή CO2 - Διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να γίνει η φωτοσύνθεση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές διαφορετικού μπουκάλες CO2, σε διάφορα μεγέθη. Αν δεν επιθυμείτε να επενδύσετε τόσα χρήματα σε έτοιμη φιάλη CO2 του εμπορίου, μπορείτε να κάνετε μια ιδιοκατασκευή που περιγράφεται εδώ.
Ακολουθούν απλά βήματα για μια επιτυχημένη εισαγωγή των φυτών στο ενυδρείο σας:
  1. Βγάλτε τα φυτά σας με προσοχή από τα γλαστράκια στα οποία πιθανώς τα φυτά είναι φυτεμένα.
  2. Αφαιρέστε με μεγάλη προσοχή, με την χρήση μιας τσιμπίδας, το βαμβακοειδές υλικό που υπάρχει στις ρίζες των φυτών (αυτό υπάρχει όταν τα φυτά έρχονται μέσα σε γλαστράκια).
  3. Ψαλιδίστε τις μακριές ρίζες των φυτών.
  4. Ανοίξτε με το χέρι μια τρύπα στο υπόστρωμα του ενυδρείου σας, ικανή για να χωρέσει την ρίζα του φυτού.
  5. Τοποθετήστε την ρίζα του φυτού μέσα στην τρύπα που ανοίξατε νωρίτερα.
  6. Σκεπάστε την ρίζα του φυτού με υπόστρωμα.
 

LimnopHila sessiliflora
Υπάρχει μια σειρά από λόγους που κάνουν σημαντική την παρουσία των φυτών στο ενυδρείο.  Αρχικά είναι το οξυγόνο που απελευθερώνουν στο νερό, στοιχείο που είναι πολύτιμο για τα ψάρια και τους μικροοργανισμούς που ζουν στο ενυδρείο. Όταν τα φυτά είναι πυκνά λειτουργούν όπως τα δάση στην φύση, που είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής οξυγόνου. Όταν υπάρχει αρκετό φως και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στο νερό, τα φυτά, με την βοήθεια του CO2 διασπούν τους υδρογονάνθρακες και σαν αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας παράγουν οξυγόνο. Η ποσότητα του οξυγόνου που απελευθερώνουν είναι περισσότερη από αυτή που παράγουν άλλα τεχνικά μέσα, όπως είναι οι αεραντλίες. Βέβαια την νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο, αλλά η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που παράγουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φυτά με τα λεπτά φύλλα όπως η Cabomba caroliniana ή η LimnopHila sessiliflora απελευθερώνουν περισσότερο οξυγόνο από αυτά με πλατιά και μεγάλα φύλλα, και αυτό γιατί η επιφάνεια των φύλλων είναι αυτή που δημιουργεί την ανταλλαγή αερίων την μέρα και την νύχτα.
 
 
Πολύ σημαντική είναι και η δέσμευση και επεξεργασία των ενώσεων του αζώτου και των φωσφάτων που παράγονται σε αφθονία από τα ψάρια. Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα φυτά, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών δεσμεύουν και απομακρύνουν από το νερό. Με το συστηματικό κλάδεμα και το αραίωμα των φυτών απομακρύνουμε από το ενυδρείο και αυτές τις ουσίες που μεταφράζονται σε μάζα των φυτών αυτών.
 
Τα φυτά προσφέρουν επίσης μια θαυμάσια επιφάνεια για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν βακτηρίδια και μικροοργανισμοί που τα μεν πρώτα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, και οι δεύτεροι προσφέρουν τροφή στα νεογέννητα ψαράκια. Επιπλέον υγιή και πυκνά φυτά βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης της άλγης.

Για τα ψάρια, τα φυτά προσφέρουν επίσης προστασία, όταν θέλουν να κρυφτούν ή να ηρεμίσουν, αλλά και χώρο για να αναπαραχθούν. Πολλά ψάρια δείχνουν τα φυσικά χρώματα τους και την συμπεριφορά τους μόνο όταν τους προσφέρεται περιβάλλον με πολλά φυτά. Κάποια είδη γεννούν μόνο σε φυτά με πολύ λεπτό φύλλωμα, ενώ άλλα προτιμούν πλατύφυλλα φυτά όπως τα είδη Cryptocoryne και Echinodorus. Για τα νεαρά ψάρια το πυκνό φύλλωμα προσφέρει προστασία από τους επίδοξους κυνηγούς τους.  

Εδώ πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα είδη που δέχονται ή χρειάζονται φυτά και σε αυτά που δεν τους είναι απαραίτητα ή ακόμα και δεν τα θέλουν στο περιβάλλον τους. 
Η πρώτη εμπειρία μου ήταν με 2 Όσκαρ (Astronotus ocellatus) σε ένα ενυδρείο 100 Χ 40 Χ 45 cm. Προσπάθησα κάποιες φορές να βάλω σε κάποιες άκρες μερικά φυτά, αλλά στάθηκε αδύνατον να τα αφήσουν έστω και για μια μέρα στην θέση που τα φύτευα. Πήγαιναν και τα έβγαζαν από όπου και αν τα έβαζα. Μου έδιναν την εντύπωση ότι τα θεωρούσαν ενόχληση στο να μπορούν να ελέγχουν την περιοχή. Είναι βέβαια από τα ψάρια που νομίζεις ότι μόνιμα ψάχνουν το χώρο μέσα και έξω από το ενυδρείο! Ίσως σε ένα αρκετά μεγαλύτερο ενυδρείο να ήταν πιο ανεκτικά απέναντι σε κάποια φυτά.
Επίσης οι δίσκοι (SympHysodon aequifasciatus) είναι γνωστό ότι  ζουν σε  περιβάλλον που δεν έχει φυτά, αλλά μόνο ρίζες των δένδρων που ευρίσκονται στην όχθη των ποταμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζουν σε ενυδρείο με φυτά, αλλά αν θέλουμε να τους προσφέρουμε το δικό τους περιβάλλον πρέπει να το διακοσμήσουμε με ξυλά και ρίζες. 
Τέλος είναι επίσης γνωστό ότι σε περιβάλλον με ελάχιστα ή καθόλου φυτά ζουν και οι κιχλίδες από την Malawi. 

Για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο εξοπλισμός του ενυδρείου να είναι τέτοιος που να αναπληρώνει την έλλειψη των φυτών και αυτό που προσφέρουν στο νερό του ενυδρείου, όπως επιπλέον οξυγόνο και πιο ισχυρά φίλτρα και βέβαια ικανοποιητικές αλλαγές νερού.
Πέρα από όλα αυτά βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν τα υγιή φυτά και στην εικόνα που παρουσιάζει το ενυδρείο. Είναι το στοιχείο που δίνει χρώμα, αλλά και συντελεί στην χαλαρωτική αίσθηση που προσφέρει το πράσινο χρώμα.
 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ: Πρόκειται για απαραίτητη εργασία στην συντήρηση γενικώς του ενυδρείου, που παίζει και για τα φυτά ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Βλαβερές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών απομακρύνονται και κρατιούνται σε ανεκτές ποσότητες. Πιθανή απομάκρυνση χρήσιμων για τα φυτά ουσιών με την αλλαγή μέρους του νερού, μπορεί να αποκατασταθεί με την προσθήκη λιπασμάτων.
ΛΙΠΑΝΣΗ: Για την σωστή ανάπτυξη των φυτών χρειάζονται κάποια συστατικά και μικροστοιχεία. Τα φυτά και τα δένδρα μέσα ή έξω από το νερό χρειάζονται σε γενικές γραμμές τα ίδια στοιχεία. Μόνο που στο νερό του ενυδρείου κάποια από αυτά τα στοιχεία ευρίσκονται χωρίς να φροντίζουμε εμείς για αυτό, ενώ κάποια άλλα ή βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες ή καθόλου, και αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει τροφοπενίες στα φυτά. Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που θέλουν τα φυτά, είναι το Διοξείδιο του Άνθρακα CO2 που μπορούμε να τους προσφέρουμε με την χρήση συσκευής παροχής CO2.

Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για το περιβάλλον του ενυδρείου η καλή υγεία των φυτών που τοποθετούμε σ’αυτό. Μάθετε πώς να επιλέγετε τα κατάλληλα φυτά παρατηρώντας τις ρίζες και τα φύλλα τους!


Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε εάν ένα φυτό είναι υγιές πριν το τοποθετήσουμε στο ενυδρείο μας. Πώς το κάνουμε αυτό; Αρκεί να προσέξουμε καλά τα φύλλα και τις ρίζες του. Ένα φυτό που δεν είναι σε καλή κατάσταση συνήθως τα φύλλα του είναι διάφανα, έχουν τρύπες ή φέρουν καφέ και κίτρινα στίγματα. Ειδικά ο αποχρωματισμός φανερώνει ότι το φυτό είναι πολύ ταλαιπωρημένο και οι συνθήκες συντήρησης του στο κατάστημα που το διαθέτει δεν είναι οι ιδανικές. Άρα καλό είναι να το αποφύγετε.  
Άλλη μία ένδειξη ότι η υγεία του φυτού δεν είναι καλή, είναι τα φύλλα που λείπουν χαμηλά στο μίσχο. Παρόλα αυτά αν δούμε ότι το φυτό έχει καλό, όχι σάπιο όμως, πλούσιο ρίζωμα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να εγκλιματιστεί και να μεγαλώσει στο ενυδρείο μας. Βέβαια θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ένα φυτό απόλυτα υγιές. Όσο αφορά τα σημάδια στα φύλλα του φυτού, αν αυτά είναι κίτρινα, δείχνει έλλειψη σιδήρου, κάτι που μπορεί να διορθωθεί εύκολα με τα κατάλληλα λιπάσματα και φροντίδα. Μη σας προβληματίσει όμως το γεγονός ότι αυτά τα φύλλα μπορεί να πέσουν στην περίοδο εγκλιματισμού. Με την ανάλογη φροντίδα και με το χρόνο θα βγάλει καινούργια φύλλα. Συνιστάται πάντως πριν το φυτέψουμε να κλαδέψουμε τα "προβληματικά" φύλλα του κι αν το υπόλοιπο φυτό είναι υγιές θα καταφέρει να αναπτυχθεί και να αποκτήσει σταδιακά μία φυσιολογική όψη. Κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες φυτών με τρύπες στα φύλλα τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα ένα τέτοιο φυτό είναι το "Aponogeton madagascariensis". Επίσης, υπάρχουν φυτά με καφέ φύλλα ή στίγματα όπως εκείνα που ανήκουν στην οικογένεια Echinodorus.  
 

Άρα φροντίστε να είστε ενημερωμένοι πριν απορρίψετε ένα φυτό επειδή μπορεί να θεωρήσετε ότι δεν είναι υγιές. Όπως προαναφέραμε, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στις ρίζες του φυτού, τις παρατηρούμε καλά πριν το αγοράσουμε καθώς η κατάσταση τους αποτελεί ένδειξη καλής υγείας ή μη. Οι ρίζες είναι το πιο ζωτικό τμήμα στο φυτό, καθώς από εκεί λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του. Έτσι λοιπόν προσέχουμε να είναι πλούσιες και σε καμιά περίπτωση σάπιες. Τα φυτά ενυδρείου που αναπτύσσουν ρίζες συνήθως πωλούνται μέσα σε πλαστικά γλαστράκια και οι ρίζες τους βρίσκονται μέσα σε πετροβάμβακα. Τις περισσότερες φορές όταν το ρίζωμα του φυτού βρίσκεται σε καλή κατάσταση θα δούμε ότι έχει περάσει τον πετροβάμβακα και να αναπτύσσεται και έξω από αυτόν, άρα μπορούμε να ήμαστε σίγουροι για την επιλογή μας. Υπάρχουν όμως και φυτά τα οποία δεν αναπτύσσουν μεγάλο ρίζωμα, πολλές φορές και καθόλου. Τέτοια φυτά παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται εξολοκλήρου από το νερό και μέχρι να φυτευτούν σε ενυδρείο συνήθως πωλούνται πιασμένα σε ματσάκια. Μία λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζετε για τα συγκεκριμένα φυτά είναι πως κατά βάση προέρχονται από κλαδέματα από μητρικά φυτά και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να εγκλιματιστούν στο ενυδρείο. Αυτό που πρέπει να κάνετε επιλέγοντας φυτά της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι να τα ξεχωρίσετε προσεκτικά μέσα από το ματσάκι που είναι δεμένα και να τα φυτέψετε σε πλούσιο υπόστρωμα ώστε σταδιακά να βγάλουν ρίζωμα και να αναπτυχθούν κανονικά.