ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Πως καθαρίζουμε το φίλτρο μας

Πώς να καθαρίσετε και να διατηρήσετε το φίλτρο σας λοιπόν, Μιας και μια από τις μεγαλύτερες πηγές προβλημάτων για αρχάριους ακουαρίστες φαίνεται να σχετίζεται με τη διαχείριση των φίλτρων.

Εσωτερικά αλλά και εξωτερικά φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες και πιο συχνά εάν αντιλαμβανόμαστε ότι ειναι φραγμένα.

Πως το αντιλαμβανόμαστε; Συνήθως δύο είναι οι ενδείξεις.
1)   Εχει πέσει αισθητά η ροή του φίλτρου, και
2)   Παρατηρουμε το νερο του ενυδρείου να μην είναι πλέον καθαρό αλλά γεμάτο μικροσωματίδια.

Η διαδικασία καθαρισμού του φίλτρου συχνά δυστυχώς εκτελέιται λάθος από τους αρχάριους (και όχι μόνο) ακουαρίστες , οι οποίοι μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά στην πράξη καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Να καθιστούν τα φίλτρα τους άχρηστα ή ακόμη και επιβλαβή.
Γνωρίζετε ότι ένα φίλτρο είτε εσωτερικό, είτε εξωτερικό αποτελείται από βασικά μέρη.
Α) Την κεφαλή που έχει επάνω της την αντλία και την φτερωτή
Β) Το σώμα του φίλτρου που εμπεριέχει από σκέτο σφουγγάρι μέχρι , βιολογικά/βιοχημικά υλικά , και ενυδρειακό βαμβάκι.


Τι δεν κάνουμε.

Δεν ξεπλένουμε τα υλικά του φίλτρου σε ζεστό/καυτό νερό. Το φίλτρο όπως ξέρουμε εμπεριέχει βιολογικό υλικό (αλλά ακόμη και το λεγόμενο μηχανικό υλικό γίνεται βιολογικό με την πάροδο του χρόνου καθώς αποικίζεται από βιολογικά βακτήρια) για να διασπάσει τα σωματίδια και τις τοξίνες που δημιουργούνται μέσα σε αυτό.

Όταν καθαρίζετε το φίλτρο σας με ζεστό νερό, η θερμότητα θα σκοτώσει τα βακτήρια που αποτελούν τη βάση για τον βιολογικό καθαρισμό και το φίλτρο θα πρέπει να πρέπει να ξανααποικοιθεί από τα βακτηρίδια προτού να μπορέσει να κάνει και πάλι τη δουλειά του, η οποία διαδικάσία θα διαρκέσει  από μία εβδομάδα εώς και δύο. Κατά το διάστημα αυτό οι τοξίνες μέσα στο ενυδρείο θα αυξάνονται συνεχώς κανοντάς το νερό πλεόν επιβλαβές.

Μέχρι τώρα ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνετε, αλλά τι πρέπει να κάνετε;

Θα πρέπει να καθαρίσετε το φίλτρο σας κάθε 3-4 εβδομάδες, χωρίς τη χρήση ζεστού νερού. Το πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίσετε το φίλτρο σας εξαρτάται βασικά από το πόσα ψάρια έχει το ενυδρείο. Φίλτρα σε ένα ενυδρείο με μεγάλες κιχλίδες θα πρέπει να καθαρίζονται πιο συχνά, απ’ ότι φίλτρα σε ένα ενυδρείο με μικρά tetras. Κάθε 3-4 εβδομάδες, ωστόσο είναι ένας καλός κανόνας για ένα τυπικό ενυδρείο αρχάριου. Όπως προαναφέρθηκε εάν έχει πέσει αισθητά η ροή του φίλτρου θα πρέπει να το καθαρίσετε επίσης.


Καθαρίστε το φίλτρο αποσυνδέοντάς το από την πρίζα και να το βγάζοντάς το από το ενυδρείο. Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν κάδο για να το βάλουμε μέσα δεδομένου ότι είναι βρεγμένο.Αφαιρούμε το υλικό του φίλτρου (βαμβάκι, βιολογικό, σφουγγάρι) .Για έναν αρχάριο είναι καλό ο καθαρισμός του φίλτρου να γίνει παράλληλα με μια αλλαγή νερού. Είναι ασφαλέστερο να ξεπλύνουμε τα υλικά του φίλτρου μέσα σε νερό από το ενυδρείο καθώς έχει τις ίδιες ιδιότητες (το νερό – θερμοκρασία, Ph,σκληρότητες) με τα υλικά του φίλτρου.
Μπορείτε επίσης με επιφύλαξη να ξεπλύνετε τα υλικά του φίλτρου κάτω από νερό σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου το νερό που τρέχει από αυτό είναι σχεδόν καθαρό. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το καθαρίσουμε εντελώς γιατί θέλουμε κάποια βακτήρια να παραμείνουν σε αυτό, όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα. Όταν τελειώσετε με τα υλικά του φίλτρο θα πρέπει να ξεπλύνετε το υπόλοιπο του φίλτρου. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση της κεφαλής του φίλτρου και το ξέπλυμα της αντλίας, εάν αυτό είναι δυνατόν στο φίλτρο σας, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ο ενδελεχής καθαρισμός της κεφαλής είναι δυνατός στα περισσότερα αλλά όχι σε όλα τα φίλτρα. Εάν έχουμε να  αφαιρέσουμε άλγη και άλλη βρωμιά μπορεούμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό στα πλαστικά στοιχεία του φίλτρου, καθώς και μια οδοντόβουρτσα (καθαρή ενοείται και όχι με οδοντόκρεμα επάνω!!!).
 Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: δεν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στα υλικά του φίλτρου! Θα μπορούσα επίσης να προσθέσω ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό στα φίλτρα σας, αυτό περιλαμβάνει φυσικά και το σαπούνι.

Τελευταίο μερος και αυτό που ξεχνάνε οι πιο πολλοί είναι οι σωλήνες!!! Εδώ χρειαζόμαστε ένα μακτρο, το οποίο περνάμε από τη μία μεριά του σωλήνα εώς την άλλη καθαρίζοντας έτσι τους σωλήνες από επικαθήμενη βρωμιά.



Όταν έχουμε ξεπλυνει όλα τα μέρη του φίλτρου είμαστε έτοιμοι να τα ξαναβάλουμε στη θέση τους και να βάλουμε το φίλτρο ξανά σε λειτουργία μέχρι την επόμενη φορά που θα πρέπει να το καθαρίσουμε!!!