ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΦΙΛΤΡΟ ΑΠΟ ΒΑΡΕΛΙ 30 ΛΙΤΡΩΝ.

Αγαπητοί φίλοι συνχομπηστες,

Έφτασε η  ώρα να σας παρουσιάσω μια κατασκευη, ένα εξωτερικό φίλτρο

Αποτελείται από ένα βαρέλι 30 λίτρων με καπάκι το οποίο σφραγίζει με τσέρκι.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα εξής :

  • Ενώσεις και βάνες

    Ρόδες

    Ξύλο πάγκου πάχους 22mm  

    Πλαστική σήτα πάχους 10mm  

    Διάφανοι σωλήνες  

    Τα εργαλεία που χρειάστηκαν είναι τα εξής :
Δραπανο  με κωνική μύτη, τρυπάνι και μύτη για σταυρωτές ξυλόβιδες.

  • Κάβουρα
  • Τεφλον
  • Σιλικόνη
  • Σφικτήρες
  • Λαστιχάκια
  • Ορινκ 

    Τα υλικά φιλτρανσης:
  • 10 λίτρα ελαφρόπετρα 
  • 10 λίτρα sipporax και substrat 
  • 1 σφουγγάρι με μάτι 10 και 1 σφουγγάρι με μάτι 30

  • 1 προφιλτρο
  • Τα βακτήρια της sera
     Ας αρχίσουμε το πώς κατασκευάστηκε μετά από τα τόσα υλικά :bigemo_harabe_net-60:

    Καταρχάς έγιναν οι τρύπες στο βαρέλι και στο καπάκι με το δραπανο το οποίο  χρησιμοποιήσαμε την κωνική  μύτη, στην διάμετρο την οποία είχαν και οι βάνες μας.
    Αρχίζοντας να συναρμολογήσουμε τις βάνες  βάλαμε τεφλον σε κάθε σπείρωμα το οποίο ήταν να βιδωθεί για στεγανοποίηση, μετά σφίξαμε πολύ καλά με τον κάβουρα τις βάνες ώστε να γίνει  καλύτερη στεγανοποίηση. Όταν βάλαμε την  βάνα στην τρύπα την οποία κάναμε στο καπάκι και στο βαρέλι μέσα έξω βάλαμε και λάστιχο , από έξω όμως για ακόμη καλύτερη στεγανότητα βάλαμε σιλικόνη. 





     Φτιάξαμε μια βάση με το ξύλο πάγκου οπού  προσαρμόσαμε τις ρόδες από κάτω  για να μπορούμε να το μετακινούμαι με ευκολία για καθαρισμό λόγο βάρους. Επίσης προσαρμόσαμε ένα κομμάτι επιπλέον ξύλο σαν μια μικρή βάση (οπού μπήκαν από κάτω λαστιχάκια για να απορροφά τους κραδασμούς) η οποία θα καθίσει ο κυκλοφορητής για να είναι στην ίδια ευθεία με την βάνα του βαρελιού. Φτιάξαμε ένα στεφάνη το οποίο βιδώσαμε στην βάση για να μην κουνιέται το βαρέλι περά δωθε. Και για να μην μας φουσκώσει και σπάσει το ξύλο από τυχόν διαρροή το επενδύσαμε με μαύρο αυτοκόλλητο πλαστικό.









    Επίσης στην έξοδο μας φτιάξαμε με ένα ταφ και 3 βάνες ώστε να είναι οι 2 βάνες οι κύριες οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και η τρίτη βάνα για να κάνουμε αλλαγή νερού από εκεί χωρίς να επέμβουμε μέσα στο ενυδρείο.  
     Στο καπάκι μας εσωτερικά αντί να έχει μια σωλήνα η οποία το νερό μας θα φεύγει κατακόρυφα προς τα κάτω βάλαμε ένα ταφ το οποίο αντί να έχει 2 τρύπες όπως τα συνηθισμένα εμείς του κάναμε τρύπα με το τρυπάνι διαμπερές ώστε να το διαχέει σε 4 σημεία σαν σταυρό για καλύτερη διασπορά του νερού μέσα στο φίλτρο μας.

      

    Φτιάξαμε μια βάση από την πλαστική σήτα στην διάμετρο του βαρελιού η οποία είναι 2cm ψηλότερα από την τρύπα που κάναμε στο βαρέλι ώστε να μπορεί να τραβά καλύτερα το νερό η τρόμπα μας και να μένη η ‘χ’ βρόμα που θα ‘περάσει’ στον πάτο.


    IMG_0148.JPG





    Βάλαμε σε δυχτακια τα υλικά φυλτρανση μας (ελαφρόπετρα, sipporax & substrat)  για να μπορούμε εύκολα να τα βάζουμε και να τα βγάζουμε.



    Ενδιάμεσα στις 2 στρώσεις υλικών που μπήκαν έχει τοποθετηθεί πλαστική σήτα  για να έχει κενό και να μπορεί να κυκλοφορεί το νερό.

    IMG_0148.JPG
     

    Επίσης βάλαμε τα σφουγγάρια μας πάνω πάνω ώστε να φιλτραρη την βρόμα .
    Τέλος πριν κλίσουμε το καπάκι μας ( επειδή το κινώ λάστιχο το οποίο έχει πάνω του ίδει δεν μας κάνει την στεγανοποίηση που θέλουμε) τοποθετήσαμε το ορινκ που μας κάνει την στεγανότητα που θέλουμε.
    Στο τέλος κλίσαμε το καπάκι αφού το γεμίσαμε μέσα με νερό και του ρίξαμε βακτήρια το κλήσαμε προσέχτηκα και το σφραγίσαμε με το τσέρκι.
    Εδώ έλαβε τέλος η κατασκευή μας αφού μας μπήκε επιτυχώς το φίλτρο σε λειτουργιά και δεν είχε τυχόν διαρροές.