ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Κατασκευή γείωσης για το ενυδρείο.

Στη δεξαμενή του ενυδρείου μας υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές που είτε περιβάλλονται από αυξημένη υγρασία όπως είναι οι λάμπες, είτε είναι βυθισμένες μέσα στο νερό. Κάθε ηλεκτρική συσκευή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εμφανίσει κάποια ηλεκτρική διαρροή. 

  Μέσα στο ενυδρείο μας ζούνε ευαίσθητοι οργανισμοί όπως σαλιγκάρια και γαρίδες όπως επίσης μικρόζωα και βακτήρια που ολοκληρώνουν την εικόνα του ζωντανού οικοσυστήματος που έχουμε δημιουργήσει. Αυτοί λοιπόν οι οργανισμοί σε περίπτωση διαρροής μπορούν να αποδεκατιστούν. 

Ειδικά στη περίπτωση του θαλασσινού ενυδρείου, το να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δραματικό και να καταστρέψει τους εκατοντάδες μικροοργανισμούς που ζούνε στο νερό, τα υλικά, την άμμο και τα κοράλλια.  

Παρόμοιες κατασκευές υπάρχουν στα ενημερωμένα καταστήματα ενυδρειακών προϊόντων. Πιστεύουμε όμως ότι είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσουμε μόνοι μας μια γείωση και μάλιστα τις περισσότερες φορές να είναι και καλύτερης ποιότητας από την έτοιμη.


Περιγραφή της κατασκευής

Στόχος είναι με απλά υλικά να κατασκευάσουμε μια αξιόλογη γείωση που θα προστατέψει τους οργανισμούς που δεν αντέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα από την καταστροφή τους.

Υλικά

3-4 μέτρα καλώδιο
1 πρίζα σούκο
1 μεταλλική βίδα ανοξείδωτη με το παξιμάδι της.

Χρόνος κατασκευής 5 λεπτά.

Βήμα 1.

Ως ακροδέκτη από όπου θα συλλέγεται το ρεύμα της διαρροής, χρησιμοποιούμε μια μεγάλη ανοξείδωτη βίδα μαζί με το παξιμάδι της αρκετά μεγάλη (διάμετρος 10-20mm και μήκος 10 – 20 cm). Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ανοξείδωτη μεταλλική ράβδο μήκους 15-20 εκατοστά.


Τα υλικά αυτά μπορούμε εύκολα να τα βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε σίδερα, σε μερικά χρωματοπωλεία και σίγουρα στα καταστήματα με ναυτιλιακά είδη και υλικά.

Βήμα 2.

Το δεύτερο απαραίτητο υλικό είναι ένα καλώδιο διαμέτρου 1,5 – 2 mm με περίβλημα από σιλικόνη. Εάν δεν είναι σωστό το περίβλημα με τον καιρό θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο υλικό λόγω της διάβρωσης από το νερό. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το πράσινο – κίτρινο καλώδιο που οι εγκαταστάτες ηλεκτρολόγοι χρησιμοποιούν ως γείωση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού.

Με ένα μαχαίρι ή πένσα ή απογυμνωτή καλωδίων, γδύνουμε τη μια άκρη του καλωδίου. Πρέπει να αποκαλύψουμε ένα μήκος περίπου 10-15cm. Εάν έχουμε επιλέξει βίδα το τυλίγουμε πάνω στο σπείρωμα της βίδας καλά ώστε να δημιουργηθεί τέλια επαφή. Βιδώνουμε και το παξιμάδι. Εάν έχουμε επιλέξει ράβδο θα πρέπει με τη βοήθεια κολλητηριού να τα συνδέσουμε.


Βήμα 3.

Το γυμνό τυλιγμένο στη βίδα τμήμα του καλωδίου το καλύπτουμε με σιλικόνη για ενυδρειακή χρήση και μόνο, για περισσότερες πληροφορίες για την ενυδρειακή σιλικόνη δείτε το ανάλογο άρθρο εδώ.

Η κάλυψη θα προσφέρει προστασία από τη διάβρωση. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσυστελλόμενο κάλυμμα.

Σε περίπτωση χρήσης σιλικόνης θα πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά (μετά από 5-8 ώρες) και μετά να τοποθετήσουμε την κατασκευή.

Βήμα 4

Το άλλο άκρο του καλωδίου το συνδέουμε στη γείωση μιας πρίζας σούκο ή τριπολικής . Εάν δεν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ηλεκτρολόγου. Στη φάση και στην επιστροφή δεν συνδέουμε τίποτα.

Φυσικά είναι λογικό ότι για να λειτουργεί η όλη κατασκευή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρίζες με γείωση όπως είναι τα τρίπολα και οι σούκο.

Σε περιοχές που δεν υπάρχει γείωση αλλά η εγκατάσταση κάνει «εξουδετέρωση» (παλιά σπίτια σε χωριά) ενδέχεται η κατασκευή να μην λειτουργεί σωστά.

Για την σωστή λειτουργία συνιστούμε την ύπαρξη ρελέ διαφυγής, ώστε σε περίπτωση μεγάλης διαρροής να πέσει το ρελέ και εμείς να το καταλάβουμε έγκαιρα και να αντικαταστήσουμε το ελαττωματικό εξάρτημα.

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη. Χωρίς να έχουμε βάλει στη πρίζα τη κατασκευή μας, θάβουμε τη βίδα στο χαλίκι του ενυδρείου μας το ίδιο κάνουμε με τη ράβδο ή την στηρίζουμε με βεντούζες έτσι ώστε να ξεκινάει από το πυθμένα προς τα πάνω. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τοποθετηθεί πλάγια. Όμως θα πρέπει να είναι πάντα στο κάτω μέρος ώστε σε περίπτωση πτώσης της στάθμης (εξατμίσεις, αλλαγές νερού κτλ) να λειτουργεί.

Στη συνέχεια στηρίζουμε το καλώδιο και τοποθετούμε το φις (αρσενική πρίζα) στον ρευματοδότη (πρίζα τοίχου, πολύπριζο).

Προαιρετικά

Μπορούμε να αφαιρέσουμε από ένα μεγάλο όμως δοκιμαστικό κατσαβίδι το λαμπάκι και να το συνδέσουμε με κολλητήρι σε σειρά με το καλώδιο. Το καλώδιο θα πρέπει να κοπεί σε σημείο που να είναι έξω από το νερό. Σας προτείνουμε να είναι σχετικά κοντά στη πρίζα. Όταν υπάρχει διαρροή το λαμπάκι θα ανάβει και η ένταση του θα δείτε ότι μεταβάλλεται ανάλογα με το ύψος της διαρροής.


Καλή κατασκευή.