ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω ενυδρείο. Τι πρέπει να προσέξω;


Αγοράζοντας ένα ενυδρείο


Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενυδρείου σκεφτείτε εκτός από το κόστος αγοράς του ενυδρείου και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού που θα πρέπει να το συνοδεύει, αλλά και το κόστος συντήρησης. Αγοράστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενυδρείο μπορείτε. Όσο μεγαλύτερο ενυδρείο όμως πάρετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος του εξοπλισμού.
Δηλαδή θα χρειαστείτε μεγαλύτερο - ισχυρότερο φίλτρο, άρα και ακριβότερο, περισσότερο φωτισμό, άρα και πιο ακριβό, μεγαλύτερο ενυδρείο θέλει και περισσότερη θέρμανση κτλ κτλ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα αυξάνεται το κόστος αγοράς του εξοπλισμού, όπως και το κόστος συντήρησης (περισσότερα υλικά φιλτραρίσματος, μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα πολλά). Επίσης το είδος του ενυδρείου που θα φτιάξετε και τα είδη που θα αποφασίσετε να φιλοξενήσετε, ίσως σας μεγαλώσουν το κόστος συντήρησης κατά πολύ, μιας και κάποια ψάρια έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ποιότητα νερού και αυτό αυτόματα σημαίνει την αγορά πιο ακριβού εξοπλισμού (κυρίως σε ενυδρεία αλμυρού νερού). 
Έγραψα νωρίτερα να αγοράσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενυδρείο μπορείτε και ο λόγος είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο πιο σταθερές είναι οι συνθήκες μέσα σε αυτό για τα ψάρια μας. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι μεταβολές θερμοκρασίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε έναν κλειστό χώρο έχει ως αποτέλεσμα να μεταβάλλει την θερμοκρασία ενός μικρού ενυδρείου πολύ πιο γρήγορα από ότι ενός μεγάλου ενυδρείου. Ακόμα ένας λόγος για την αγορά μεγάλου ενυδρείου είναι για να παρέχουμε στα ψάρια μας όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για κολύμπι. Λέμε ότι για το «ΤΑΔΕ» ψάρι αρκεί ένα ενυδρείο 60 πχ λίτρων. Σίγουρα αρκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει περισσότερο χώρο. Μια μέση ελληνική τετραμελής οικογένεια χωράει θα λέγαμε αντίστοιχα σε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών, σημαίνει αυτό ότι δε θα ήταν καλύτερα να ζούσε σε ένα σπίτι 140 τετραγωνικών;

Η τεχνολογία σήμερα κατάφερε να δημιουργήσει ενυδρεία με διάφορα σχήματα και μεγέθη. Σίγουρα εντυπωσιάζει ένα ενυδρείο με κυρτή πρόσοψη ή ένα ενυδρείο με μεγάλο ύψος. Πως όμως θα δουλέψετε και διαμορφώσετε ένα ενυδρείο με ύψος μεγαλύτερο από αυτό που φτάνουν τα χέρια σας; Πως θα διακοσμήσετε ένα τέτοιο ενυδρείο όταν δε θα μπορείτε ακόμα και με σκάλα να βάλετε έναν βράχο μέσα;  Για μένα τα κλασικά ορθογώνια ενυδρεία είναι η ιδανική λύση μιας και είναι πιο φτηνά από τα υπόλοιπα (πχ με κυρτές επιφάνειες) και επίσης δίνουν στα ψάρια χώρο να κολυμπήσουν κατά μήκος του, ενώ για παράδειγμα ένα ενυδρείο κύβος θα έχανε αρκετά εκατοστά κατά μήκος. Επίσης το κλασικό ορθογώνιο ενυδρείο προσφέρει την μέγιστη επιφάνεια για παρατήρηση των ψαριών σας ενώ το υπόλοιπα όχι (μάλιστα πολλές φορές διαστρεβλώνουν - παραμορφώνουν την εικόνα των ψαριών).

Ολοκληρωμένο σύστημα ενυδρείου ή κομμάτι κομμάτι;

Τι εννοώ με αυτό. Μπορείτε να πάτε στα μαγαζιά και να προμηθευτείτε ένα πλήρες ενυδρείο έτοιμο και στημένο. Συνήθως περιέχει το ενυδρείο, την βάση, το καπάκι με τον φωτισμό, διακοσμητικό υπόστρωμα, ένα θερμόμετρο, ένα φίλτρο και έναν θερμοστάτη (κάποιες εταιρίες δίνουν και τροφή). Αν προβείτε σε τέτοιου είδους αγορά πολύ πιθανόν αργότερα να ανακαλύψετε ότι ο εξοπλισμός που σας παρέχει δεν αρκεί, για παράδειγμα το φίλτρο. Οι έμποροι δεν δέχονται επιστροφές από προϊόντα που έχουν πουληθεί κατά αυτόν τον τρόπο, οπότε δεν μπορείτε να επιστρέψετε κάτι από τον εξοπλισμό σας στο μαγαζί, ενώ αντίθετα θα χαρούν να σας πουλήσουν ένα εξωτερικό φίλτρο ικανό να σας ικανοποιήσει αυτή τη φορά λέγοντας σας μάλιστα ότι αυτό κάνει για τα φίλτρα σου (λες και δεν το ήξεραν όταν σας πούλησαν το κομπλέ ενυδρείο εξ αρχής).

Η άλλη λύση είναι να πάρετε το ενυδρείο και τον εξοπλισμό χωριστά. Συνήθως βγαίνει πιο ακριβό έτσι στην αρχή, αλλά σκεφτείτε ότι δε θα ξανά-αγοράσετε φίλτρο για παράδειγμα. Μπορείτε να μειώσετε το κόστος φτιάχνοντας κάποια πράγματα μόνοι σας, για παράδειγμα τα φωτιστικά, το καπάκι του ενυδρείου, την βάση ή ακόμα και ολόκληρο το ενυδρείο.

Που θα το τοποθετήσω;

Βασικό είναι πριν αγοράσετε το ενυδρείο να βρείτε που θα το βάλετε μέσα στο σπίτι σας. Εκτός από την αγάπη μας για τα ψάρια, θέλουμε το ενυδρείο μας να το χαζεύουμε αλλά και να το δείχνουμε στους φίλους μας. Οπότε βρείτε ένα μέρος όπου θα σας επιτρέψει να το παρατηρείτε, να το συντηρείτε αλλά και να δένει με τον χώρο. Μη τοποθετείτε το ενυδρείο σε απευθείας έκθεση στον ήλιο πχ μπροστά ή δίπλα στην μπαλκονόπορτα, διότι οι ηλιακές ακτίνες θα αυξάνουν την θερμοκρασία του νερού και ίσως έχετε πολλά ξεσπάσματα άλγης. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε δίπλα σε πόρτες που ανοιγοκλείνουν συχνά. Μπορεί να κάνουν ζημιά στο ενυδρείο σας, αλλά και να στρεσάρουν τα ψάρια σας με τραγικά αποτελέσματα. Αν το ενυδρείο σας είναι αρκετά μεγάλο τοποθετείστε το δίπλα στις κολώνες του σπιτιού για να αντέξει το πάτωμα. Αν δεν είστε σίγουροι για την αντοχή του πατώματος σας μη προχωρήσετε στην τοποθέτηση ενός ενυδρείου τέτοιου μεγέθους, χωρίς να ρωτήσετε κάποιον μηχανικό που μπορεί να σας πει υπεύθυνα