ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Φροντίδα του μονομάχου!!






Επιστημονικό Όνομα: Betta splendens (Regan, 1910)
Ελληνικό Όνομα: Μονομάχος
Γενική κατηγορία: Labyrinthfish (λαβυρινθόψαρα)

Μέγεθος: 5 - 8 εκατοστά

Βιότοπος: Στην άγρια μορφή του ο μονομάχος ζει στην Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία κλπ) σε βάλτους και ορυζώνες με ρηχά μεν νερά (7-15 εκ.) αλλά όχι σε "λακκούβες νερού" όπως λέει ο μύθος. Οι ποσότητες νερού στους ορυζώνες και τους βάλτους ειναι μεγάλες και υπάρχει άφθονος χώρος.

Κοινωνική συμπεριφορά: Μοναχικό είδος που δεν προτιμά παρέα στο ενυδρείο του, ιδίως από άτομα του ίδιου είδους (μονομάχους) είτε αρσενικούς είτε θηλυκούς.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και μεγαλύτερα πτερύγια.
Στα θηλυκά είναι ορατή μια μικρή άσπρη κουκκίδα στην κοιλιά της και πίσω από τα κοιλιακά πτερύγια, που είναι ο ωοαποθετήρας (ovipositor). Από εκεί γεννάνε τα αυγά τους.

Ζώνη Κολύμβησης: Συνήθως στην επιφάνεια αλλά εξερευνούν και περιπολούν συχνά σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου τους.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι μονομάχοι έχουν ένα όργανο στον εγκέφαλο τους, τον λαβύρινθο που τους επιτρέπει να αναπνέουν και ατμοσφαιρικό αέρα. Χωρίς πρόσβαση σε αυτόν είναι καταδικασμένα. Γι' αυτό και όταν βρίσκονται σε ενυδρείο, αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καπάκι,το οποίο θα απέχει από την επιφάνεια του νερού 2-3 εκατοστά, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι, στη φύση τρέφεται με έντομα και λάρβες κουνουπιών, στο ενυδρείο μπορούν να τραφεί με αποξηραμένες τροφές εμπορίου ειδικά για μονομάχους. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες 1-2 φορές την εβδομάδα (bloodworm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ), ακόμα και κουνούπια ή καλλιέργεια από λάρβες κουνουπιών.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Οι μονομάχοι δεν ανέχονται στο χώρο τους άλλα ψάρια της οικογένειας Osphronemidae (όπως άλλοι μονομάχοι, Gοurami, Paradise fish κλπ) ενώ θα είναι το ίδιο επιθετικά σε όποιο ψάρι μοιάζει με του είδος τους πχ. τα ψάρια με μακριές ουρές, όπως τα guppy.
Στη φύση δύο αρσενικά Betta δεν θα παλέψουν μέχρι θανάτου, αφού ο χαμένος θα υποχωρήσει και θα φύγει. Στο ενυδρείο όμως δεν υπάρχει χώρος για υποχώρηση, οπότε ο νικητής θα συνεχίσει να επιτίθεται συνήθως μέχρι να σκοτώσει τον χαμένο. Γι'αυτό δεν βάζουμε μαζί δύο αρσενικά σε ενυδρείο παρά μόνο αν είναι 180 λίτρα και πάνω, ή σε ενυδρείο με χωρίσματα ή σε πολύ καλά φυτεμένο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες.
Οι θηλυκές αναπτύσσουν μια ιεραρχία μεταξύ τους οπότε θα μπορούσαν να συμβιώσουν μερικές μαζί.
Στη φύση τα θηλυκά μένουν μακρυά από τα αρσενικά εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Όταν μπουν μαζί σε ενυδρείο, τα αρσενικά συνήθως σκοτώνουν τα θηλυκά εκτός αν α) είναι αδέρφια και μεγαλωμένα από μικρά μαζί, β) είναι σε φάση αναπαραγωγής, γ) υπάρχει χώρισμα στο ενυδρείο, δ) το ενυδρείο είναι πολύ μεγάλο και πολύ καλά φυτεμένο έτσι ώστε να παρέχει κρυψώνες για το θηλυκό. Γι'αυτό συχνά πριν την αναπαραγωγή οι εκτροφείς ψαριών, χρησιμοποιούν ενυδρείο με τζαμένιο χώρισμα, έτσι ώστε να είναι ορατές οι θηλυκές από τον αρσενικό χωρίς να διακινδυνεύουν επίθεση, μέχρι να έρθει η ώρα που θα είναι έτοιμα τα ψάρια για αναπαραγωγή και να φύγει το χώρισμα.

Αναπαραγωγή μονομάχων

Η αναπαραγωγή τους είναι μια μακρόχρονη και επίπονη, αλλά πολύ εντυπωσιακή διαδικασία. Τα δύο ψάρια (το αρσενικό και το θυληκό) θα πρέπει να είναι σε διπλανά ενυδρεία για κάποιο διάστημα, ώστε να βλέπονται αλλά να μην μπορούν να κάνουν κακό το ένα στο άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της "προετοιμασίας", ο αρσενικός φτιάχνει με το στόμα του μια φωλιά από μπουρμπουλήθρες, ενώ η θηλυκιά γεμίζει αυγά (το καταλαβαίνουμε από τις κάθετες ραβδώσεις που εμφανίζονται στο σώμας της). Όταν είναι έτοιμη η φωλιά, μεταφέρουμε τη θηλυκιά μαζί με τον αρσενικό μονομάχο, στο ενυδρείο που έχει φτιαχτεί η φωλιά. Στην αρχή θα έχουν αψιμαχίες. Μπορεί να χρειαστούν ώρες έως και μέρες μέχρι να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους. Συνήθως το ζευγάρωμα γίνεται από αμέσως έως και σε 1-2 μέρες. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ο αρσενικός "αγκαλιάζει" την θυληκιά και οδηγούνται μαζί σε κάτι που μοιάζει με εντυπωσιακό χορό. Η θυληκιά αφήνεται εντελώς στα... πτερύγια του αρσενικού και αρχίζουν να ελευθερώνονται τα αυγά από την κοιλιά της. Στη συνέχεια, ο αρσενικός σταματάει για λίγο, αφήνοντας την θυληκιά σχεδόν αναίσθητη, μαζεύει ένα ένα τα αυγά στο στόμα του και τα τοποθετεί στις μπουρμπουλίθρες της φωλιάς. Θα ζευγαρώσουν μερικές φορές ακόμα και όταν η θηλυκιά είναι άδεια από αυγά, την μεταφέρουμε στο ενυδρείο της για να ηρεμήσει. Το αρσενικό θα μείνει να προσέχει τη φωλιά μέχρι να σκάσουν τα αυγά χωρίς ούτε να τρέφεται καν. Θα τα αερίζει, θα απομακρύνει τα αγονιμοποίητα, θα μαζεύει όσα πέφτουν και θα τα ξαναβάζει στη θέση τους κλπ. Τα αυγά θα σκάσουν μετά από 48 ώρες. Θα δείτε τις ουρίτσες να κρέμονται από τη φωλιά και ο πατέρας θα πιάνει και θα επιστρέφει στη θέση του όποιο μικρό πέσει. Μέσα στην επόμενη μέρα, ο γόνος θα έχει ενδυναμωθεί τόσο όσο να μένει στη φωλιά. Μόλις καταναλώσουν όλο το λεκιθικό του σάκο και αρχίσουν να κολυμπάνε ελεύθερα, μπορεί να επιστρέψει ο πατέρας στο ενυδρείο του. 


 

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

   Είμαι ένας μικρός μονομάχος και είμαι πολύ χαρούμενος όταν με προσέχουν παιδάκια!
                Επειδή είμαι λίγο ευαίσθητος θέλω να σας παρακαλέσω για μερικά πράγματα.
1.        Να μου αλλάζετε το νερό της γυάλας μου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα γιατί μου αρέσει το φρέσκο νεράκι.
2.        Επειδή το νερό της βρύσης είναι λίγο κρύο και παθαίνω κι εγώ ό,τι και εσείς τα παιδάκια όταν σας κάνει μπάνιο η μαμά και ανοίγει κατά λάθος το κρύο νερό στο ντους, σας παρακαλώ να το αφήνετε περίπου μισή μέρα σε μία κανάτα και μετά να κάνετε την αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο εξατμίζονται και τα φάρμακα που έχει το νερό (χλώριο)!
3.        Μη με βγάζετε από τη γυάλα για να κάνετε την αλλαγή αλλά αφήστε με για λίγο, με λίγο νεράκι, και δε θα έχω πρόβλημα!
4.        Μη με τρομάζετε χτυπώντας τη γυάλα με τα χεράκια σας ή βουτώντας τα στο νερό γιατί μπορεί να πάθει η καρδιά μου.
5.        Η μαμά να μην πλένει τη γυάλα με απορρυπαντικά γιατί μπορεί να πάθω δηλητηρίαση.
6.        Να με ταΐζετε μία φορά κάθε μέρα από πολύ λίγο (1 φυλλαράκι τροφής ή 1 – 2 σκουληκάκια), γιατί είμαι λαίμαργος και μπορεί να σκάσω.
7.        Μη βάζετε στη γυάλα μου ό,τι πραγματάκια βρίσκετε και ειδικά κοχύλια και πέτρες από τη θάλασσα, γιατί μπορεί να αρρωστήσω.
8.        Μη με βάζετε στη γυάλα μαζί με άλλο μονομάχο γιατί εμείς οι αρσενικοί μονομάχοι δε συμπαθούμε ο ένας τον άλλον και μαλώνουμε.

                            Σας ευχαριστώ πολύ!                          
    Το ψαράκι σας