ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΨΑΡΙΟΥ!


ανατομία ψαριού 
Μάτια: Τα ψάρια δεν έχουν βλέφαρα, έτσι καλύτερα το ενυδρείο που τοποθετείτε σε μέρος με απευθείας έκθεση ( η τοποθέτηση ενυδρείου σε μέρος με πολύ ήλιο δημιουργεί και ανεπιθύμητη άλγη) στον ήλιο να έχει σκιά.

Λέπια: Το σώμα του ψαριού είναι καλυμμένο με μικρά κοκαλοειδή "πιατάκια". Αυτά με την σειρά τους είναι καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα δέρματος που φαίνεται μόνο σε μικροσκόπιο. Πάνω από το τελευταίο βρίσκεται ένα λεπτό στρώμα με βακτηριδιακές ιδιότητες. Το παραπάνω σύνολο αποτελεί τα λέπια, τα οποία μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνει το ψάρι. Αν τα λέπια για κάποιο λόγω καταστραφούν, το ψάρι κινδυνεύει να τραυματιστεί στο σημείο εκείνο και να μολυνθεί.

Βράγχια: Τα περισσότερα ψάρια αναπνέουν παίρνοντας νερό από το στόμα, το οποίο μετά κλείνει και με τους κατάλληλους μυς το πιέζουν να εισχωρήσει μέσα στο "φάρυγγα". Στην συνέχεια τα ψάρια είναι εξοπλισμένα με ένα ειδικό όργανο κάτι σαν τα δικά μας πνευμόνια. Εκεί καταλήγει το νερό που καταπίνουν και γίνεται ο διαχωρισμός του οξυγόνου (το οποίο κρατιέται) και του διοξειδίου του άνθρακα (που αποβάλλεται).

Στηθικά πτερύγια: Βρίσκονται πίσω από τα βράγχια και χρησιμεύουν στο ψάρι για φρενάρει και να ισορροπεί.

Ραχιαίο πτερύγιο: Βοηθάει το ψάρι στην σταθεροποίηση. Αν έχει έντονα σημάδια πάνω του χρησιμοποιείται και σαν ?σημαία? για να διατηρούνται οι ομάδες μαζί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για προειδοποίηση σε άλλα ψάρια.

Πτερύγια λεκάνης: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το ραχιαίο πτερύγιο με την διαφορά ότι σε κάποια είδη χρησιμοποιείται και σαν μέσο αναπαραγωγής. Π.χ. στα Guppies, όπου το πτερύγιο λεκάνης στα αρσενικά μετατρέπεται σε μια λαστιχωτή μορφή και μεταφέρει το σπέρμα στα θηλυκά. Σε πολλά είδη το πτερύγιο αυτό δείχνει το φύλλο του ψαριού.

Ουραίο πτερύγιο: Πολλά και διαφορετικά σχήματα αυτού του πτερυγίου υπάρχουν ανάλογα με το είδος. Βοηθά στο ψάρι να κινείτε μπροστά.

Κύστη κολύμβησης: Φανταστείτε το σαν ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα. Δεν χρησιμεύει στην αναπνοή αλλά στο να ισορροπεί το ψάρι στο βάθος που επιθυμεί χωρίς προσπάθεια. Κάτι σαν τις δεξαμενές που έχουν τα υποβρύχια για τον ίδιο λόγο.
Πτερύγιο δακτυλίου: Χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητής στη κίνηση, εκτός από τα ζωοτόκα ψάρια, όπου στα αρσενικά χρησιμοποιείται σαν όργανο αναπαραγωγής.

Πλευρική γραμμή: Σε αυτή την γραμμή υπάρχουν κάποιοι πόροι που οδηγούν μέσω καναλιών σε ευαίσθητα όργανα που δουλεύουν σαν "εξ αποστάσεως συναγερμοί" και ειδοποιούν για τυχόν κινδύνους.

Ουραίο πτερύγιο: Τελευταίο στο σώμα των ψαριών βρίσκεται το ουραίο πτερύγιο. Διαφέρει από είδος σε είδος και συχνά από αρσενικό σε θηλυκό, όπως στους ξιφοφόρους. Είναι όργανο που δίνει φόρα στην κίνηση του ψαριού, κινείται δεξιά αριστερά με κατεύθυνση εμπρός.